Windhagen snoeien en onderhouden

In de fruitteelt wordt op verschillende plaatsen gebruik gemaakt van windhagen. Ze kunnen fruit beschermen tegen de wind maar ook voorkomen dat gewasbeschermingsmiddelen in de sloot terecht komen. Deze windhagen moeten ook regelmatig onderhouden en gesnoeid worden. Veel van deze hagen staan dicht op de slootkant, hierdoor komt soms snoeiafval op het talud en in de sloot terecht. Dit moet wel opgeruimd worden.

Onderhoud

Om een goede en dichte haag te krijgen en te houden is regelmatig onderhoud nodig. Op veel plaatsen gebeurt dit machinaal, bijvoorbeeld met een “slagmaaier”, hierbij valt het snoeiafval naar beneden op de grond, sloottalud en in de sloot. Dit groenafval is slecht voor de waterkwaliteit. Ook kan het verstoppingen van duikers, stuwen en gemalen veroorzaken, wat wateroverlast tot gevolg kan hebben. Daarom moet het van het talud en uit de sloot opgeruimd worden.

Windhaag als emissiescherm

Vanaf 2018 is de windhaag ook een erkende maatregel voor de 75% en 90% driftreductieklasse. De haag moet dan wel aan een aantal eisen voldoen. Onder andere voor dichtheid, hoogte en het gehele perceel moet omsloten zijn, ook als er geen sloot langs de perceelsrand ligt. Meer informatie leest u in het informatieblad Windhaag in combinatie met standaard spuittechniek (inclusief aanleg- en onderhoudsprotocol windhaag)

Vragen

Voor vragen over windhagen kunt u mailen met meldpunt-handhaving@wsrl.nl of bellen met (0344) 64 94 10.