Stabiliteit bij golfoverslag

Dit is een onderzoeksproject van Waterschap Rivierenland samen met kennisinstituut Deltares. De onderzoekers kijken wat het effect is op de stabiliteit van de dijk van overslaand water door golven . 

De laatste 10-15 jaar is er veel onderzoek geweest naar de sterkte van de grasbekleding bij golfoverslag. Golfoverslag wil zeggen dat er bij hoogwater golven water vanuit de rivier over de dijk stromen. Uit dit onderzoek is gebleken dat gras over het algemeen veel golfoverslag kan weerstaan. Daardoor hoeven dijken minder hoog te worden. Waar echter minder aandacht voor is geweest, is de stabiliteit van de helling bij de overslag. Het mag namelijk niet zo zijn dat de grasmat samen met de onderliggende grondlaag instabiel wordt en afschuift. Want dan ligt de onderliggende dijkkern bloot. Deze dijkkern kan snel afschuiven bij overslaand water, vooral als deze uit zand bestaat. Tot nu toe is daar vooral met theoretische modellen naar gekeken, maar wat mist is praktijkinzicht. 

Daarom doen we een veldproef

Eind oktober zijn we van plan om de stabiliteit van de dijk bij golfoverslag te testen door water naar beneden te laten stromen en te kijken wat er gebeurt. Dit doen we bij een stuk dijk vlakbij Ochten.  Daar is aan de binnenkant van de dijk zand in de dijk aanwezig is. En we denken dat deze dijken het meest gevoelig zijn voor instabiliteit bij golfoverslag.  

Hoe ziet de proef eruit? 

De onderzoekers simuleren overslaande golven door, via een buis met gaatjes, water van de dijk af te laten stromen over een breedte van 30 meter. Met een pomp wordt de hoeveelheid water geregeld. Daarbij kijken ze wat er met de dijk gebeurt en hoe deze zich houdt tijdens het overspoelen. Komen er scheuren in de dijk of schuift deze mogelijk zelfs af? Hoeveel water dingt er door in de helling?  

Wat merkt u van deze proef?

De proef zelf vindt plaats op 22 oktober. Al enkele weken ervoor zijn we bezig met de voorbereidingen. Het terrein wordt klaargemaakt en er komen damwanden om het onderzoeksgebied af te sluiten. In november halen we de spullen weg en maken het terrein weer leeg.

Tijdens de proefperiode is de weg op de dijk afgesloten voor verkeer

Vanaf 17 oktober is de dijk afgesloten voor verkeer. Dan plaatsen we apparatuur op de dijk. Als het lukt gaat de weg in het weekend van 19 en 20 oktober tijdelijk open. Vanaf maandag 21 oktober is de weg op de dijk in ieder geval weer dicht. Dit duurt tot uiterlijk 1 november. We zetten zo nodig verkeersregelaars in om het verkeer in goede banen te leiden.  

Voor vragen kunt u bij ons terecht

Neem bij vragen contact op met Max Slimmens, omgevingsmanager bij dit project.  

Telefoon: 06 14 35 49 94

E-mail: m.slimmens@wsrl.nl