Water- en klimaatbuffers Land van Maas en Waal
In Dreumel, Beneden-Leeuwen en Wamel leggen we samen met de Gemeente West Maas en Waal vijf water- en klimaatbuffers aan.
De eerste drie locaties die we uitvoeren zijn:
- Ten oosten van de provinciale weg N322, ter hoogte van de Margrietstraat/Peutekamp in Dreumel,
- Nabij Veerweg in Wamel en
- Aan de Kooiweg naast de afvalwaterzuivering in Dreumel.
Klimaatbuffers zijn gebieden waar natuurlijke processen de ruimte krijgen
Ze vervullen een rol bij het opvangen en vasthouden van water voor het landelijk gebied, het voorkomen van wateroverlast en watertekorten, het temperen van hitte en het verminderen van CO2. Planten en dieren kunnen er hun gang gaan.
De uitvoering van de bij de eerste werkzaamheden start in november 2024
Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door Aannemingsbedrijf Huub Verlouw BV in opdracht van Waterschap Rivierenland en gemeente West Maas en Waal.
De werkzaamheden starten in de week van 18 november 2024 bij de provinciale weg en zijn naar verwachting in januari 2025 afgerond. De werkzaamheden op de locaties bij Veerweg en Kooiweg beginnen half december 2024/ januari 2025 en zijn naar verwachting in maart 2025 klaar.
Tijdens de aanleg van de klimaatbuffers kan er overlast zijn
Denk hierbij aan meer vrachtverkeer en een tijdelijke uitritten. Wij doen ons best om deze overlast tot een minimum te beperken en vragen uw begrip hiervoor.
Achtergrondinformatie over klimaatbuffers in de klimaatregio Rijk van Maas en Waal
In het Land van Maas en Waal dreigt een watertekort op de oeverwallen. Dit komt door verschillen in de opbouw van de oeverwallen, stroomrugglooiingen en rivierafzettingen. Tegelijkertijd kunnen hevige hoosbuien voor wateroverlast zorgen.
Het waterpeilbeheer in dit langgerekte en vlakke landschap is lastig. Bovendien is het moeilijk om water naar de hoger gelegen oeverwallen te brengen vanwege het natuurlijke hoogteverschil.
Om deze problemen aan te pakken, moeten we water beter vasthouden bij de oeverwallen. Strategische klimaatbuffers kunnen hierbij helpen. Deze buffergebieden moeten dan wel ecologisch verantwoord worden ingericht en duurzaam worden onderhouden.
In de regio Rijk van Maas en Waal werken we samen aan de ‘Regionale Klimaat Adaptatie Strategie’ (RAS). Daarin hebben we afgesproken dat de regio Rijk van Maas en Waal, klimaatbestendig en waterrobuust moet zijn. Bij voorkeur in 2035, maar uiterlijk in 2050. Onderdeel hiervan is de uitvoering van deze vijf water- en klimaatbuffers.