Als waterschap hanteren we verschillende regels. Bijvoorbeeld om schade aan dijken en oevers te voorkomen. Of om watertekort, wateroverlast en vervuiling te voorkomen. Eind april besloot ons dagelijks bestuur over het actualiseren van deze regels. Deze wijzigingen kunnen gevolgen hebben voor inwoners van het rivierengebied en andere belanghebbenden. Van 1 mei tot en met 11 juni 2024 lagen de voorgestelde wijzigingen voor inspraak ter inzage en kon iedereen hierop reageren. De termijn is gesloten. U kunt geen zienswijzen meer indienen. De ingekomen reacties zijn nu in behandeling.

Wat lag er ter inzage?

We zijn voornemens wijzigingen door te voeren in drie stukken. De wijzigingen hierop lagen ter inzage:

  • De waterschapsverordening: hierin staan onze regels. Om schade aan dijken te voorkomen bijvoorbeeld. Of om watertekort of vervuiling te voorkomen. In de waterschapsverordening staat ook aangegeven waar de regels gelden.
     
  • De legger wateren: De legger wateren is een kaart waarop u kunt zien waaraan waterstaatswerken (zoals bijvoorbeeld weteringen, sloten, duikers en stuwen) moeten voldoen. Denk hierbij aan ligging, vorm, afmeting en constructie. Daarnaast staat in de legger wie welk waterstaatswerk moet onderhouden.
     
  • De legger waterkeringen: De legger waterkeringen is een kaart waarop u kunt zien waaraan waterkeringen (dijken) moeten voldoen qua ligging, vorm, afmeting en constructie. Daarnaast beschrijven we hierin wie welke waterkeringen en ondersteunende kunstwerken zoals wandconstructies en coupures (doorgang in een dijk) moet onderhouden. 
     

Wat is er veranderd?

We hebben van de waterschapsverordening en de leggers zowel de tekst aangepast als de kaarten. Om de wijzigingen in de kaarten inzichtelijk te maken hebben we kaarten gemaakt waarbij de nieuw gewijzigde situatie (het ontwerp) en de bestaande situatie (vastgesteld) naast elkaar staan. Bekijk hieronder de wijzigingen.

De waterschapsverordening

Er zijn zoveel kleine wijzigingen in de werkingsgebieden van de waterschapsverordening, dat we deze wijzigingen niet markeren. De wijzigingen bij de legger waterkeringen en de legger wateren zijn wel afzonderlijk gemarkeerd. Indien u zicht wil hebben op de wijzigingen van waterkeringen of wateren adviseren we u de kaarten van de legger waterkeringen en de legger wateren te gebruiken.  

BEKIJK DE VERGELIJKINGSKAART WERKINGSGEBIEDEN

Meer weten? Bekijk het ontwerpbesluit.

Bekijk het ontwerpbesluit (deel 1)

Bekijk het ontwerpbesluit (deel 2)

Bekijk het ontwerpbesluit (deel 3)

Bekijk het ontwerpbesluit (deel 4)

De legger wateren

Waterschap Rivierenland legt essentiële informatie over wateren vast in de legger wateren. Hierin kunt u zien hoe de ligging, vorm, afmeting en constructie van wateren, zoals bijvoorbeeld weteringen, grote en kleine sloten moet zijn. Dit noemen we de normatieve toestand. In de legger staat ook wie welk water moet onderhouden. In de toelichting op de legger wateren staat hoe de legger is opgebouwd.

Aanleiding

De belangrijkste aanleidingen om de legger wateren te actualiseren zijn:

  • De invoering van de Omgevingswet. Hiermee verhuist de zonering van waterstaatswerken en beschermingszones van de legger naar de Waterschapsverordening;
  • Het bijwerken van de ligging van de waterstaatswerken op basis van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT);
  • Het realiseren van de werken op basis van een projectplan, watervergunning of melding;
  • Het in eigen beheer uitgevoerde werk, zoals de aanleg van natuurvriendelijke oevers;
  • De gehonoreerde verzoeken om de categorie van een water te wijzigen.

Ontwerpbesluit en kaarten

Om te beoordelen of een leggerwijziging voor u van belang is, hebben we een kaart gemaakt. Door het gesplitste kaartbeeld kunt u de ontwerplegger wateren (=de nieuwe gewijzigde situatie) met de vastgestelde legger wateren (=de bestaande situatie) vergelijken.
   
De toelichting op de legger wateren is aangepast, ook deze kunt u inzien. Ook kunt u het ontwerpbesluit op overheid.nl inzien.

BEKIJK DE VERGELIJKINGSKAART LEGGER WATERENLEES DE TOELICHTING LEGGER WATEREN

BEKIJK HET ONTWERPBESLUIT

De legger waterkeringen

De legger waterkeringen is een kaart waarop u kunt zien waaraan waterkeringen (dijken) naar ligging, vorm, afmeting en constructie moeten voldoen. Ook wel de normatieve toestand genoemd. Daarnaast wordt hierin beschreven wie welke waterkeringen en ondersteunende kunstwerken zoals wandconstructies en coupures (doorgang in een dijk) moet onderhouden: De onderhoudslegger. In de toelichting op de legger waterkeringen staat beschreven hoe de legger is opgebouwd.

Aanleiding

Aanleiding voor het waterschap om de leggers van de waterkeringen te actualiseren zijn diverse wijzigingen aan de waterstaatkundige infrastructuur. Het gaat hier om:  

  1. Dijkversterking Gameren
  2. Dijkversterking Lekdijk Vianen
  3. Dijkversterking Steurgat
  4. Dijkversterking Steurgatdijk (Land van Altena)
  5. Dijkversterking Arnhem-Malburgen (PVVR)
  6. Dijkversterking Harde kade Lent (PVVR)
  7. Dijkversterkingsproject Fluvia Tiel (PVVR)
  8. Dijkversterking Kinderdijk-Schoonhovenseveer (actualisatie viertal locaties met constructie)
  9. Het op hoogte brengen van de waterkering Buitenstad Vianen
  10. Reguliere wijzigingen aan de waterkeringen als gevolg van vergunningen en meldingen, kwaliteitsverbeteringen in de data en de aanleg van ontlaststelsel Oensel
  11. Het besluit tot het intrekken van zomerpolderstatus van Gendtse Waard.

Ontwerpbesluit en kaarten

Om snel te kunnen beoordelen of een leggerwijziging voor u van belang is, is een interactieve kaart beschikbaar. Door middel van het gesplitste kaartbeeld kunt u de bestaande en de gewijzigde situatie raadplegen. U kunt inzoomen naar een locatie of zoeken op adres of postcode. Ook kunt u het ontwerpbesluit op overheid.nl inzien.

BEKIJK DE VERGELIJKINGSKAART LEGGER WATERKERINGEN

BEKIJK HET ONTWERPBESLUIT

PDF kaarten gewijzigde leggers en toelichting legger waterkeringen 2.0

Bijlage 1.1 Overzicht wijzigingen legger waterkeringen 2024
Bijlage 1.2 Gameren Ontwerp Legger 2024
Bijlage 1.3 Lekdijk Vianen Ontwerp Legger 2024
Bijlage 1.4 Steurgat Ontwerp legger 2024
Bijlage 1.5 Steurgatdijk Ontwerp Legger 2024
Bijlage 1.6 Arnhem-Malburgen Ontwerp Legger 2024
Bijlage 1.7 Harde Kade Lent Ontwerp Legger 2024
Bijlage 1.8 Fluvia Tiel Ontwerp Legger 2024
Bijlage 1.9 Kinderdijk-Schoonhovenseveer Ontwerp Legger 2024
Bijlage 1.10 Buitenstad Vianen Ontwerp Legger 2024
Bijlage 1.11a Waalfront (Koningsdaal) Ontwerp Legger 2024
Bijlage 1.11b AG030 AG031 Ontwerp Legger 2024
Bijlage 1.11c Ontlaststelsel Oensel Ontwerp Legger 2024
Bijlage 1.11d Reguliere wijzigingen Ontwerp Legger 2024

LEES DE TOELICHTING LEGGER WATERKERINGEN

Wat is het vervolg?

De komende weken behandelen wij de ingekomen reacties. Degenen die een zienswijze hebben ingediend, worden op de hoogte gehouden van het genomen besluit en van de manier waarop de resultaten van de inspraak zijn verwerkt.
Naar verwachting zal ons dagelijks bestuur eind juli een besluit nemen over het vaststellen van de wijzigingen in de waterschapsverordening en de leggers. Meer informatie daarover vindt u eind juli op deze webpagina.
 

Ik heb een vraag

Voor vragen hierover kunt u mailen naar omgevingswet@wsrl.nl of bellen naar 0344 64 90 90. U kunt geen zienswijze meer indienen.

Heeft u gevonden wat u zocht?