De golf op de Rijn zorgde voor natte uiterwaarden en kwel in een verder vrij droge week. Nu daalt de rivier langzaam. Het blijft wisselvallig, echt opdrogen doet het rivierengebied nog niet. 

Toestand watersysteem

Water kwam de afgelopen week nauwelijks uit de hemel, met slechts 10mm neerslag. Wel van de Rijn, met volle uiterwaarden en dus kwel binnendijks. Buitenpolders bleven droog dankzij de zomerkades en een enkele pomp waar het waterschap het peil beheerst. 
De kwel vingen we op in sloten, het teveel aan water voerden we af. Vrijwel overal staan sloten en weteringen op het hogere zomerpeil, nog steeds zonder veel water in te laten vanaf de rivieren. Lokaal soms tijdelijk iets lager om het agrarisch ondernemers mogelijk te maken om te zaaien of oogsten. In gebieden waar geen aanvoer van water mogelijk is, zoals in de Ooijpolder of ten zuiden van Wijchen, staan we iets onder streefpeil om het teveel aan kwelwater af te voeren. Dat is ongebruikelijk in de zomer. 

In het grondwater is het verschil merkbaar tussen gebieden waar de rivier wel en niet invloed heeft: zonder neerslag zakt het grondwater langzaam naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Waar kwel optreedt, stijgt juist de grondwaterstand. 

Weer en rivier  

Deze week startte nat op maandag en het blijft wisselvallig met kleine hoeveelheden neerslag. Met maximale temperaturen van 19°C is het koel voor de tijd van het jaar. Pas vanaf het weekend wordt het warmer. 

De Rijn piekte afgelopen vrijdag bij Lobith op 12,86m boven NAP, een waterstand die zo eens in de 15 jaar in juni voorkomt. De golf trok in het weekend langzaam richting de getijden voorbij Zaltbommel. Bekijk hier de mooiste beelden. Deze week zakt de waterstand langzaam, maar komt nauwelijks onder 10,50m. Dat betekent dat kwel aanhoudt. De Rijn is al sinds oktober ruim boven het langjarig gemiddelde. 

Op de Maas is de afvoer stabiel rond 200 m³/s, ook nog steeds boven het langjarig gemiddelde. 

Peilbeheersing   

Dankzij kwel en koel weer kost het weinig moeite om zomerpeil te handhaven, nog altijd vrijwel zonder water in te laten vanaf de rivieren. Dat is in juni uitzonderlijk. Het drijvende gemaal De Pannerling, dat bij hoogwater was afgemeerd in Arnhem, komt deze week terug bij Doornenburg. Maar de Linge aanvullen, is nog niet nodig. Het drijvende gemaal en de vaste nieuwbouw van De Pannerling zijn op zaterdag 15 juni te zien tijdens de open dag. Een unieke kans om dit bijzondere waterwerk van dichtbij te bekijken.