Project Energie- en Grondstoffenfabriek
Waterschappen zuiveren het afvalwater in rioolwaterzuiveringen. Dit kost veel energie. Maar het afvalwater, waaronder poep en plas, zit nog vol met energie. Door nieuwe en slimme methodes kunnen de waterschappen deze energie uit het afvalwater halen. In de Energie- en Grondstoffenfabriek, een denktank van een aantal Nederlandse waterschappen, worden er steeds meer slimmere methodes bedacht om groene energie en grondstoffen uit afvalwater en zuiveringsslib te halen en energiezuiniger afvalwater te zuiveren. De zuiveringen Nijmegen en Tiel lopen voorop binnen het waterschap.
Doelstellingen
Uitgangspunt is om het zuiveringsslib van al onze zuiveringen op de twee energiefabrieken te vergisten voor de opwekking van energie. Dat draagt bij aan het doel uit het klimaatakkoord en ons eigen bestuursakkoord om 40% van de energiebehoefte in 2020 zelf duurzaam op te wekken.
Werkwijze
Binnen Waterschap Rivierenland passen wij nieuwe methodes toe, maar denken we ook mee. Hieronder staat per zuivering wat de stand van zaken is:
RWZI Nijmegen
De RWZI Nijmegen is sinds eind 2014 energieneutraal. In 2015 is er 15% meer energie opgewekt dan er is verbruikt. Dit is bereikt door een mix van energie besparen en zelf energie opwekken. De afgelopen jaren is de hele installatie doorgelicht om het energieverbruik te verminderen. De grootste energiebesparing is geboekt bij de uitbreiding van de bellenbeluchting van het actief slib. Hier wordt zuurstof aan het afvalwater toegevoegd om de bacteriën hun zuiverende werking te laten doen. De komende jaren worden er nog een aantal projecten uitgevoerd waardoor uiteindelijk 130% van het eigen gebruik aan elektriciteit kan worden opgewekt. Het opwekken van de elektriciteit gebeurt met behulp van gasmotoren die op biogas draaien. Dit biogas komt vrij in de gistingstanks waar het slib van de RWZI Nijmegen en andere RWZI’s in de regio wordt afgebroken. De elektriciteit die we niet gebruiken leveren we nu terug aan het net. Die extra 30% komt overeen met het verbruik van ca. 500 huishoudens. Waterschap Rivierenland gaat nog onderzoeken hoeveel biogas er nodig is om te voorzien in de energiebehoefte van de RWZI. De rest van het biogas kan dan bijvoorbeeld worden opgewerkt tot groen aardgas of autogas.
RWZI Tiel
Deze zuivering is nog niet energie neutraal en we zijn nog bezig om nieuwe methodes te onderzoeken.