De waarde van netwerken: een oefening van de veiligheidsregio

COPI unit

Als we in crisis zijn dan is het snel schakelen. Dat kan als je weet wat je eigen rol is. En wat de rol is van anderen. Binnen én buiten je organisatie. Daarna is het een kwestie van snel schakelen. En dat gaat een stuk makkelijker als je elkaar al kent. Team communicatie van Waterschap Rivierenland versterkt daarom de contacten met de veiligheidsregio’s.  In de ‘koude fase’. Zo leren we elkaar kennen én kunnen we van elkaar leren.

Het werkgebied van Waterschap Rivierenland overlapt met dat van vijf veiligheidsregio’s. Bij een grote crisis is er een goede kans dat we elkaar nodig hebben. Daarom is er elk jaar wel een oefening waarin we contact hebben met veiligheidsregio’s. De 3CE onderhoudt regulier contact met de veiligheidsregio’s. Team communicatie volgt dat voorbeeld. 

Van snel contact leggen tot mee oefenen

‘Het begint met weten wie je moet bellen in een crisissituatie’, vertelt communicatieadviseur Frank Wijchgel. ‘Inhoudelijke contacten waren er al. Vorig jaar hebben we dat aangevuld met piketnummers van de communicatiecollega’s bij de veiligheidsregio’s. Zo kunnen we bij een crisis sneller onze boodschap afstemmen. Dit jaar en komend jaar staat verdere samenwerking op het programma. We willen nadrukkelijker gezamenlijke communicatie oefenen. En we gaan een aantal keer meekijken bij een COPI-oefening.’

Grootschalige natuurbrand op de Veluwe

Op 17 september oefende veiligheidsregio Gelderland-Midden een grote natuurbrand op de Veluwe. Frank mocht meekijken. ‘Mooi om te zien hoe ze een enorm professionele organisatie hebben staan. Net als wij.’ Begint hij. ‘Ik zie veel overeenkomsten, maar duidelijk ook verschillen. En dat zijn nou juist punten waarop je van elkaar kan leren. Overlegmomenten waren bijvoorbeeld enorm kort en krachtig. Na een kwartier in de COPI- Bak (commando plaats incident) stonden de deelnemers alweer buiten. Het type crisis vraagt om meer spoed dan bij ons. Toch denk ik dat wij van deze snelheid kunnen leren. Andersom zijn wij bijvoorbeeld verder met het inzetten van een liveblog. Zo informeren we het publiek wanneer gebeurtenissen elkaar snel opvolgen.