Regionale keringen

Een voorbeeld van een regionale kering.

Regionale keringen zijn dijken, kades en dammen die beschermen tegen overstromingen van kleinere wateren zoals kanalen en meren. Ze zijn anders dan de grote dijken die beschermen tegen de zee en grote rivieren. Regionale keringen zijn belangrijk om te voorkomen dat er re lokaal wateroverlast ontstaat.

Provincies bepalen hoe sterk en veilig de keringen moeten zijn. Waterschappen zijn verantwoordelijk voor het dagelijks beheer en onderhoud van deze keringen.  Waterschap Rivierenland beheert en onderhoudt in het rivierengebied 363 kilometer aan regionale keringen.  

Waar in het rivierengebied zijn regionale keringen?

Op dit kaartje staan alle regionale keringen in het gebied van Waterschap Rivierenland. De meesten regionale keringen in het gebied van Waterschap Rivierenland liggen in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Het zijn vooral boezemkades en kanaaldijken. De regionale keringen staan ook in de legger Waterkeringen.  

Een kaart met overzicht van regionale keringen
De regionale keringen in het rivierengebied.

Wat doet het waterschap bij het beheer van regionale keringen?

De belangrijkste taken zijn:

  1. Beheer en Onderhoud: Het waterschap zorgt iedere dag voor de regionale keringen. We controleren, repareren en verbeteren de regionale keringen om ze veilig te houden.
  2. Toezicht en Handhaving: Waterschap Rivierenland volgt dat de regels van de provincies. We kijken of activiteiten bij de regionale keringen geen gevaar vormen.
  3. Vergunningverlening: Voor sommige werkzaamheden bij de regionale keringen is een vergunning nodig. Het waterschap beoordeelt de aanvragen en geeft vergunningen als het veilig is.
  4. Samenwerking: Het waterschap werkt samen met provincies en andere partijen om de veiligheid van de dijken te waarborgen. Ze delen kennis en werken soms samen om de dijken in goede staat te houden. 

Het toetsen van de regionale keringen

Regionale keringen moet voldoen aan normen. De provincies stellen deze normen vast. Minimaal één keer in de twaalf jaar toetst het waterschap de kades en kanaaldijken. Waterschap Rivierenland heeft onlangs alle regionale dijken getoetst aan de norm waaraan de regionale keringen aan moeten voldoen.  

Uit het onderzoek van Waterschap Rivierenland blijkt dat de meeste kades en kanaaldijken voldoen 56%) aan de normen. 33% van de regionale keringen voldoet niet. De resterende 11% gaat het waterschap verder onderzoeken.  

Ook is gekeken naar waterkerende kunstwerken. Dit zijn een bouwwerken die helpen bij het beheren van water. Voorbeelden van kunstwerken zijn bruggen, sluizen, gemalen en duikers. Tot slot heeft het waterschap ook bomen, sifon en leidingen getoetst.  

  • Er zijn 262 waterkerende kunstwerken getoetst. Hieruit blijkt dat 17 % ‘voldoet’, 82 % ‘niet voldoet’ en voor 1% ‘nader onderzoek’ nodig is.  
  • Er zijn 28.531 bomen getoetst. Hieruit blijkt dat 73 % ‘voldoet’ en 27 % ‘niet voldoet’. Er is geen ‘nader onderzoek’.  
  • Er zijn 9.280 opstallen (huizen, bedrijven etc.) beoordeeld. Hieruit blijkt dat 49 % ‘voldoet’, 14 % ‘niet voldoet’ en voor 37 % ‘nader onderzoek’ nodig is.  
  • Er zijn 8 sifons getoetst. Hieruit blijkt dat 100 % ‘niet voldoet’.  
  • Er is 829 kilometer aan leidingen getoetst. Hieruit blijkt dat 79 % ‘voldoet’, 1 % ‘niet voldoet’ en voor 19 % ‘nader onderzoek’ nodig is.  

Toekomstbestendige regionale waterkeringen

Met informatie uit het recente onderzoek kan Waterschap Rivierenland aan de slag. Zo zijn we al bezig met de uitvoering van het gebiedsprogramma A5H. In dit programma versterken we regionale keringen in de Alblasserwaard en VIjfheerenlanden. Ook passen we op bepaalde plekken het watersysteem in dit gebied aan. Zo kunnen we in de toekomst meer water verwerken en hoosbuien beter opvangen.  

Gebiedsprogramma Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (A5H) | Waterschap Rivierenland

Daarnaast gaan we voortaan ieder jaar de toetsingen tegen het licht houden.  Dit doen we door eerst meer gegeven te verzamelen. Zodat we daarna nauwkeuriger kunnen toetsen. Als dat nodig is scherpen we de resultaten aan. Op die manier versterken we alleen die keringen en objecten waarvan we zeker weten dat het nodig is.   

Rapport veiligheidsrapportage regionale keringen 2024