Legger waterkeringen

Waterschap Rivierenland legt essentiële informatie over de dijken (waterkeringen) vast in de legger. Zo kunt u zien wat de ligging, vorm, afmeting en constructie van een waterkering zoals bijvoorbeeld een dijk of een kade moet zijn. Dit noemen we de normatieve toestand. In de legger staat ook wie welke waterkeringen en ondersteunende kunstwerken moet onderhouden. Bij ondersteunende kunstwerken kunt u denken aan wandconstructies en coupures (doorgang in een dijk). In de toelichting op de legger waterkeringen staat beschreven hoe de legger is opgebouwd.

Er is een onderscheid aangebracht tussen drie categorieën van waterkeringen die in de legger zijn opgenomen: primaire, regionale en overige waterkeringen. De afmetingen die in de legger worden opgenomen zijn onder andere afhankelijk van de categorie van de waterkering.

De legger waterkeringen bestaat uit verschillende onderdelen

  • De referentielijn geeft de ligging van de waterkeringen aan.
  • Het leggerprofiel bevat de afmetingen van de waterkering die minimaal nodig zijn om aan de waterstaatkundige functies en de vastgestelde veiligheidsnorm te voldoen. 
  • De bouwgrens is een grens die als zodanig in de legger is aangegeven en die een gebied afbakent waarbinnen ter bescherming van een waterkering een bouwverbod geldt.
  • Een leggervlak is een vlak aangegeven op de leggerkaart waarbinnen het bestemmingsplan bebouwing mogelijk maakt en die geheel of gedeeltelijk tussen de bouwgrens en de waterkering ligt.
  • Waterkerende constructies, welke onderdeel zijn van de waterkering en bijdragen aan het vermogen om water te keren en andere constructies die in de waterkering aanwezig zijn en gesloten kunnen worden. 

Vastgestelde legger waterkeringen

Op de interactieve kaart  van de vastgestelde legger waterkeringen staan de dijken in het beheergebied van Waterschap Rivierenland. Deze legger is vastgesteld op 30 juli 2024 en vanaf 20 augustus 2024 geldig. Via deze kaart kunt u inzoomen op een dijk. U kunt ook zoeken op adres of postcode. 

Bekijk de interactieve kaart legger waterkeringen

Daarnaast stellen wij de vastgestelde legger waterkeringen ook beschikbaar als WMS/WFS service en downloadbare dataset in Shape of DWG formaat. 

Ga naar de downloadbare bestanden

Meer informatie over de legger waterkeringen vindt u in de toelichting op de legger waterkeringen.

Lees de toelichting legger waterkeringen

De legger waterkeringen en de waterschapsverordening

Het waterstaatswerk en de daarbij behorende beschermingszones zijn met ingang van de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024, aangewezen in de waterschapsverordening (wsvo) als werkingsgebieden. Ook het profiel van vrije ruimte wordt aangewezen in de wsvo. Het profiel van vrije ruimte is de ruimte die is gereserveerd om toekomstige versterkingen van een waterstaatswerk mogelijk te maken. 

Binnen het waterstaatswerk en de beschermingszones gelden regels voor bepaalde activiteiten, werkzaamheden en beheer. Deze regels zijn bedoeld om de dijken sterk en veilig te houden. U vindt de regelgeving in de waterschapsverordening en de beleidsregels.

Voor werkzaamheden in deze zones is een vergunning nodig of het is verplicht om deze werkzaamheden te melden bij het waterschap. In veel gevallen mogen deze werkzaamheden niet plaatsvinden zonder toestemming van het waterschap.

Meer informatie over de waterschapsverordening

Meer informatie over vergunningen van het waterschap 

Vragen

Heeft u nog vragen over de legger waterkeringen, neem dan contact op via: leggerswaterkeringen@wsrl.nl.

Heeft u gevonden wat u zocht?