Kadeversterkingen
Waterschap Rivierenland zorgt voor het beheer en onderhoud van de regionale keringen (kades) in het gebied Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Ruim 100 kilometer aan kades blijken niet aan de veiligheidsnorm te voldoen. Ze zijn niet hoog en/of stevig genoeg. Om de waterveiligheid ook in de toekomst te garanderen, is het noodzakelijk om de kades op orde te brengen. Ook zijn er andere wateropgaven zoals wateroverlast, watertekort, zoetwatervoorziening, waterkwaliteit en ligt er de doelstelling voor het creëren van nieuwe natuur.
Kadeversterkingen in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden
Door aanpassingen aan het watersysteem wordt een belangrijk deel van de afgekeurde kades al op orde gebracht. Die aanpassingen zorgen ervoor dat we de waterpeilen beter kunnen beheersen. De kades hoeven daardoor op minder extreme pieken in het watersysteem te worden ingericht. Daarnaast kunnen we met intensiever toezicht en regulier onderhoud ervoor zorgen dat kades voldoen aan de veiligheidsnorm. De kades waarvoor een grotere ingreep nodig is om deze op orde te brengen gaan we versterken.
Het versterken doen we niet in één keer maar in twee rondes
We noemen ze tranche 1 en 2 (zie figuur 1). In tranche 1 gaat het vooral om kades die afgekeurd zijn op stabiliteit. Dit zijn met name de ‘groene’ kades langs Achterwaterschap, Nederwaard, Ammersche boezem, Ottolandsche Vliet, Peursumsche Vliet, Smoutjesvliet en Zouweboezem. In tranche 1 gaan we 17,6 km versterken en 5 km gaan we op hoogte brengen, de kade wordt dan niet breder.
Tranche 2 bestaat uit boezemkades in het bebouwd gebied van de Alblasserwaard, langs de Alblas en Giessen. Deze kades zijn meestal afgekeurd omdat ze te laag zijn. De verkenningsfase (onderzoeksfase) van tranche 2 start pas over enkele jaren. In 2030 moeten alle kades op orde zijn.
Per deeltraject is een kaart beschikbaar. Binnenkort zullen deze kaarten gedetailleerder verschijnen op deze website.
Figuur 1: de kades van tranche 1 (rood) en tranche 2 (blauw).
Alle deeltrajecten van tranche 1
- Kade Kortland
- Peursumsche Vliet (Noord-Zuid)
- Hoogteopgave (Achterwaterschap, Dwarsgang, Peursumsche Vliet westelijke kade, Smoutjesvliet, Ottolandsche Vliet, Ammersche Boezem
- Achterwaterschap (zuidelijke kade)
- Ammersche Kade
- Kromme Elleboog (Peursumsche Vliet)
- Dwarsgang
- Smoutjesvliet Noordoost en Noordwest
- Zouweboezem
Voor de 17,6 km kade die versterkt gaat worden is een voorkeursalternatief bepaald (zie kaartje hieronder). Een voorkeursalternatief is een globaal ontwerp voor de meest geschikte manier om dat deel van de kade op orde te brengen. Het voorkeursalternatief per kadedeel is gekozen uit verschillende kansrijke alternatieven. De kansrijke alternatieven zijn vergeleken op criteria zoals bijvoorbeeld veiligheid, technische uitvoerbaarheid, effecten op ruimtelijke omgeving, draagvlak, etc.
Kaartje: voorkeursalternatieven kadeversterkingen tranche 1
De voorkeursalternatieven nader uitgelegd
- Traditioneel: standaard ontwerp voor veilige kade zonder aanvullend belang. Kost wat ruimte.
- Ecologie: overgang van droog naar vochtig, biodiversiteit. Kost extra ruimte. Wordt alleen gerealiseerd als de grondeigenaren daaraan willen meewerken.
- Eigendom WSRL: veilige kade binnen grondgebied van Waterschap Rivierenland. Kost weinig ruimte.
- Kortere levensduur want het waterschap moet eerder weer versterken.
- Basis onderhoudsprofiel: kade optimaliseren voor beheer en onderhoud. Kost extra ruimte, maar door efficiënt beheer en onderhoud langere levensduur.
- Maatwerk: nog te bepalen hoe versterking moet plaatsvinden.
Het eindrapport van Ingenieursbureau BWZ “Beoordeling en verkenning kadeversterking Alblasserwaard Vijfheerenlanden Tranche 1” met daarin de verschillende voorkeursalternatieven kunt u downloaden elders op onze website.
Kansen voor natuurontwikkeling
De provincie Zuid-Holland heeft als doelstelling om meer nieuwe natuur te creëren in het gebied. Omdat we aan de slag gaan met de kades, kunnen we deze opgave meenemen in onze plannen. Voor de locaties langs de zuidelijke kades van Achterwaterschap en de Dwarsgang, onderzoeken we of er ecologische verbindingszones en natuurvriendelijke oevers aangelegd kunnen worden. Door het creëren van nieuwe natuur kunnen belangrijke diersoorten, zoals bijvoorbeeld de ringslang, zich gemakkelijker verplaatsen. De totale natuuropgave is ongeveer 28 hectare.
Planuitwerkingsfase tranche 1
Medio 2022 zijn we gestart met de planuitwerkingsfase. In deze fase worden de voorkeursalternatieven tot op detailniveau nader uitgewerkt. We ontwerpen niet alle kades uit figuur 2 tegelijk. We splitsen ze op in deeltrajecten. Als het eerste ontwerp van een kade af is, nemen we contact op met de bewoners en eigenaren die langs deze kade gronden hebben of er wonen. Als eerste zijn we gestart met de Kortlandsche Kade.
De volgorde waarin wij starten met het ontwerp, betekent niet dat we ook in die volgorde gaan uitvoeren. De ene kade is meer complex dan de andere. Het verschilt ook per kade welke vergunningen we nodig hebben en of we nog grond van aanliggende eigenaren nodig hebben.
Onderzoeken
Om goede ontwerpen te kunnen maken worden regelmatig onderzoeken gedaan. We willen bijvoorbeeld weten welke planten en dieren er op de kade leven. En of er nog bijzondere archeologie in de bodem zit. In de kades liggen veel kabels en leidingen. We onderzoeken waar ze precies liggen en welke kwaliteit ze hebben. Ook willen we weten welke kwaliteit de bodem nu heeft. Dit is een kleine greep uit alle onderzoeken die worden uitgevoerd.
Contact
Heeft u vragen? De omgevingsmanager voor de kadeversterkingen is:
Judith van Zandwijk, 06-38790740, j.van.zandwijk@wsrl.nl
Veelgestelde vragen
Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de kadeversterkingen. Staat uw vraag hier niet bij? Neem dan contact op met een omgevingsmanager of mail naar kades kades-a5h@wsrl.nl