Kaderrichtlijn Water
Sinds 2000 is de Kaderrichtlijn Water (KRW) van kracht. Het doel van de KRW is schoon en ecologisch gezond oppervlaktewater in 2027. Het waterschap heeft vanaf 2009 hard gewerkt aan verbetering van de waterkwaliteit om dit doel te bereiken. Bijvoorbeeld met de aanleg van vispassages, verbetering van de afvalwaterzuiveringen, baggerwerk en vergunningenbeleid. Dat heeft geleid tot een sterke verbetering van de waterkwaliteit. Maar ondanks die verbeteringen liggen we niet op koers om de KRW-doelen in 2027 te halen. Extra maatregelen zijn nodig om de doelen zo dicht mogelijk te benaderen.
Schoon water is van levensbelang
We kunnen niet zonder schoon oppervlaktewater. Dat is het water in sloten, plassen, rivieren en andere wateren. Schoon water draagt bij aan een evenwichtige leefomgeving voor planten, dieren en mensen. Landbouw en visserij kunnen er gebruik van maken. En het vormt een goede basis voor drinkwater. De zorg voor schoon water is een van de belangrijkste taken van het waterschap.
Hoe wij voor schoon water zorgen:
We leggen natuurvriendelijke oevers aan. Dit zijn flauw aflopende oevers die een gunstige leefomgeving bieden voor planten en dieren. We geven subsidie als anderen op hun grond zulke oevers aanleggen.
We bouwen vispassages bij gemalen, sluizen en stuwen. Zodat vissen van het ene leefgebied naar het andere kunnen zwemmen.
We baggeren eens in 10, 15 of 20 jaar sloten, plassen en andere wateren. Daarbij houden we rekening met de biodiversiteit.
Maaien is belangrijk voor de aan- en afvoer van water. Bij het maaien laten we steeds vaker een deel van de planten staan. Zo houden we rekening met de planten en dieren die in en bij het water leven.
We bestrijden plaagsoorten, zoals cabomba en grote waternavel. Het zijn woekerende planten die vanuit andere landen hier terecht zijn gekomen en de inheemse planten verdringen. Daardoor neemt de variatie in planten af. Terwijl een gevarieerde begroeiing juist de waterkwaliteit bevordert.
We zuiveren het afvalwater. Het afvalwater van huishoudens en bedrijven komt terecht op een van onze afvalwaterzuiveringen. Daar wordt het in 24 uur schoon gemaakt, waarna het geloosd kan worden op oppervlaktewater.
We zijn kritisch bij het verlenen van vergunningen voor lozingen van stoffen in het oppervlaktewater.
Het water wordt schoner maar we gaan de KRW-doelen niet halen
De laatste 20 jaar is de kwaliteit van het oppervlaktewater sterk vooruitgegaan. Maar de verbetering is niet groot genoeg om de doelen die Europa stelt voor 2027, te halen. Er zijn nog grote uitdagingen. Vooral op het gebied van chemische stoffen en meststoffen.
Wat gaan we nog meer doen?
Naast de maatregelen die we al nemen, zijn er de komende jaren extra inspanningen nodig. Om zo dicht mogelijk bij de KRW-doelen te komen.
- We maken onze vergunningen KRW-proof. We toetsen onze vergunningen aan de eisen van deze tijd. Als het nodig is, herzien we oude lozingsvergunningen.
- We monitoren intensiever de toestand van de ecosystemen in het rivierengebied. Daardoor krijgen we meer inzicht in de chemische stoffen die in het water voorkomen. Vervolgens kunnen we gericht actie ondernemen om deze stoffen terug te dringen.
- We gaan in gesprek met partners over de stappen die zij moeten zetten. Met elkaar moeten we de uitspoeling van schadelijke stoffen naar het oppervlaktewater verminderen.
- Rivierkreeften veroorzaken schade aan oevers en waterplanten. We voeren een pilot uit om de rivierkreeften te bestrijden.
- We onderzoeken specifieke problemen. Op bepaalde plaatsen zijn er te weinig onderwaterplanten of is het water erg ondoorzichtig.
- We geven extra aandacht aan locaties die daarom vragen, zoals de Hoge Boezem in de Overwaard en de beken rondom Groesbeek. De toestand van deze wateren blijft achter bij andere wateren in het rivierengebied.
Wat zijn de gevolgen als we de KRW-doelen niet halen?
In de afgelopen jaren is de waterkwaliteit in het rivierengebied op onderdelen enorm vooruitgegaan. Toch zullen onze wateren in 2027 niet aan de KRW-eisen voldoen. Het is belangrijk om ons water schoner te krijgen. In de eerste plaats vanwege het belang van schoon water voor onszelf en onze omgeving. Daarnaast kan het gevolgen hebben voor bepaalde projecten en activiteiten, als we in 2027 niet voldoen aan de waterkwaliteitsregels. Dus we moeten doen wat we kunnen om de KRW-doelen zo dicht mogelijk te benaderen.
Er komt een nieuwe planperiode voor de KRW van 2028 tot en met 2033
In de jaren na 2027 werken alle betrokken partners door aan de doelen voor schoon water. Dat gebeurt, net als in de afgelopen 20 jaar, samen met partners aan de hand van stroomgebiedbeheerplannen. De volgende planperiode voor deze plannen loopt van 2028 tot en met 2033.