Waterschap Rivierenland, Waterschapsbedrijf Limburg, Waterschap Vallei en Veluwe, Hoogheemraadschap Rijnland en Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden gaan  samenwerken aan de (door)ontwikkeling van het Verdygo-concept. Een innovatief, modulair ontwerp- en bouwconcept voor rioolwaterzuiveringen. Daarvoor hebben de waterschappen op 28 mei in Tiel een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. 

Duurzaam en circulair  

De waterschappen zien de toepassing van het Verdygo-concept als een effectief middel om invulling te geven aan de ambitie en doelstellingen op onder andere het gebied van circulariteit en duurzaamheid. 

Kenmerkend voor het Verdygo-concept is dat - in tegenstelling tot traditionele zuiveringsinstallaties - de installaties zijn opgebouwd uit gestandaardiseerde bouwstenen die aan elkaar gekoppeld zijn. Dit betekent dat - indien een installatie of een deel van een installatie buiten gebruik wordt genomen - de betreffende modules ingezet kunnen worden op een andere locatie. Of als een installatie op termijn vergroot moet worden er modules worden bijgeplaatst. 

Flexibel en (kosten)efficiënt 

Zo wordt het mogelijk met de Verdygo-modules om snel in te spelen op klimaatverandering, demografische ontwikkelingen en innovaties op het gebied van waterzuivering. Dankzij hun compacte formaat zijn de modules gemakkelijk te transporteren. Dit biedt grote voordelen voor de bouw van installaties, het aanpassen aan omstandigheden en nieuwe technologieën ten opzichte van traditionele installaties. Door standaardisatie is de ontwerp- en bouwtijd korter en de jaarlijkse netto kosten voor bouw, onderhoud en bediening (Total Cost of Ownership) liggen lager. 

Bij de samenwerking ligt de focus op het delen van elkaars kennis en kunde bij het ontwikkelen en toepassen van nieuw modules. Ook het beheren en door ontwikkelen van bestaande modules is een aandachtspunt. Met Verdygo verwachten de waterschappen beter gesteld te staan voor de grote opgaven die te vervullen zijn. 

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst Verdygo