Wateroverlast
Het klimaat verandert. We merken allemaal dat extreme weersituaties steeds vaker voorkomen. Dat kan leiden tot hogere rivierwaterstanden en veel of langdurige neerslag. Daardoor is er in het rivierengebied ook een extra risico op hogere grondwaterstanden. Wateroverlast voorkomen is niet altijd mogelijk. Maar wateroverlast tegengaan doen we samen.
Het klimaat verandert. We merken allemaal dat extreme weersituaties steeds vaker voorkomen. Dat kan leiden tot hogere rivierwaterstanden en veel of langdurige neerslag. Daardoor is er in het rivierengebied ook een extra risico op hogere grondwaterstanden. Wateroverlast voorkomen is niet altijd mogelijk. Maar wateroverlast tegengaan doen we samen.
Wat kan ik doen bij wateroverlast?
Wateroverlast is er in veel soorten en maten. Met verschillende gevolgen. Als er acuut gevaar is dan bel je 112. Is er geen acuut gevaar? Kijk dan in onderstaande tabel wat je kan doen en wie je kunt bellen.
Grondwateroverlast
Water in je kruipruimte of kelder is vervelend. Dit kan komen door extreme neerslag rond je woning. Eventueel in combinatie met kwel vanuit de rivier. De bodem kan door hoogwater op de rivieren erg verzadigd zijn. Lokale neerslag leidt dan tot natte kelders en kruipruimtes. Zoals het afgelopen jaar. De rivier stond lang hoog en het regende. Deze combinatie heeft op veel plaatsen geleid tot ongewoon hoge grondwaterstanden.
Bij grondwateroverlast kan de situatie per woning verschillen. Bijvoorbeeld door de grondslag, hoogte van het maaiveld, waterhuishouding op eigen terrein of de bouwwijze van het huis en kelder.
Ben je benieuwd hoe hoog het grondwater in jouw gebied staat? Bekijk de actuele grondwaterstand op de website van TNO: dinoloket. Klik bovenaan de kaart op ‘Grondwater’.
Wat doe ik als mijn kelder of kruipruimte nat is?
Heb je last van een natte kelder? Dan ben je zelf verantwoordelijk om water weg te pompen en de ruimtes waterdicht te maken. Dit is landelijk zo geregeld. Grondwater leidt namelijk meestal niet tot problemen als ruimtes waterdicht zijn.
Wie is verantwoordelijk voor grondwater?
Meerdere partijen zijn samen verantwoordelijk voor grondwater. Op hoofdlijnen zijn dit Rijkswaterstaat, waterschappen, provincies, gemeenten en particulieren. Op je eigen perceel ben je zelf verantwoordelijk voor het voorkomen en oplossen van grondwateroverlast. Je gemeente heeft ook een grondwatertaak, maar kan grondwateroverlast niet altijd voorkomen. Om je situatie te bespreken kun je het beste contact opnemen met je gemeente. Meer informatie lees je op de website van Informatiepunt Leefomgeving.
Wat doet het waterschap?
Wateroverlast in het algemeen
Wateroverlast is helaas niet altijd te voorkomen. Samen met gemeenten verkleinen we de kans op wateroverlast wel zo veel mogelijk. Dit doen we bijvoorbeeld door te baggeren, te maaien en extra wateropvang aan te leggen. Ook werken we hard aan het omgaan met klimaatverandering.
Grondwater
Wij zijn als waterschap verantwoordelijk voor de hoogte van het oppervlaktewater in sloten, kanalen en boezems. Afspraken hierover leggen we vast in peilbesluiten of streefpeilenplannen. Dit waterpeil heeft indirect een beperkte invloed op de grondwaterstand. Er zijn ook gebieden waar geen oppervlaktewater is. Daar is geen peilbeheer mogelijk. Wel adviseren we gemeenten en ontwikkelaars over waterbeheersing bij ruimtelijke plannen. En geven we vergunningen uit voor het oppompen van kleinere hoeveelheden grondwater.
Is het oppervlaktewater in een sloot, kanaal of boezem erg hoog? Meestal is dit tijdelijk. Bijvoorbeeld door veel kwel of regen. Maar er kan ook iets anders aan de hand zijn, zoals een verstopte duiker. Dan is het goed om een melding bij ons te maken.