Waterbericht: zó nat is mei zelden
Na een record natte winter is ook het voorjaar doorweekt. Gewoonlijk starten we in mei met het inlaten van water vanuit de grote rivieren. Maar door neerslag en kwel vanaf volle rivieren is dat nauwelijks nodig, een bijzondere situatie. De bodem blijft verzadigd.
Toestand watersysteem
De afgelopen week was opnieuw drijfnat, met lokaal flinke buien. De zwaarste buien passeerden ons werkgebied rakelings, met wateroverlast ten noorden van de Rijn en ten zuiden van de Maas. In Altena en onder Wijchen viel in een week tijd ruim 70mm neerslag, elders was het met minstens 40mm nog steeds erg nat. Daar komt kwel bij van hoge waterstanden op de grote rivieren. De bodem blijft verzadigd, elke bui zien we snel terug in oplopende (grond)waterstanden.
Water inlaten vanaf de grote rivieren om sloten op peil te houden, wat gewoonlijk gebeurt in mei, is nu nauwelijks aan de orde. De meeste sloten staan op zomerpeil, in natte gebieden iets daar onder. Teveel aan water wordt afgevoerd, maar begroeiing in sloten is een belemmering. Door de natte ondergrond kan het maaionderhoud vanaf de natte slootkant nog niet goed worden uitgevoerd.
Weer en rivier
Deze week belooft opnieuw wisselvallig te verlopen, met de meeste neerslag op dinsdag en woensdag. Daarna breekt mogelijk een drogere periode aan, tot na het weekend. Het landelijk neerslagtekort staat op een zeldzaam laag niveau van vrijwel nul. Gewoonlijk is dat eind mei zo'n 60mm en in droge jaren boven de 100mm.
Op de Rijn en Maas zijn de waterstanden hoger dan gebruikelijk voor de tijd van het jaar. Niet uniek, wel zorgen de rivieren voor extra kwel in een toch al doorweekt gebied. Op de Rijn passeerde vorige week woensdag een golf die bij Lobith 12,61m boven NAP bereikte. Lage uiterwaarden werden nat. De rivier zakt de komende dagen niet ver onder 11m om daarna opnieuw te stijgen tot boven 12m omstreeks 7 juni. Op de Maas blijft de afvoer stabiel hoog, tot maximaal 400 m³/s.
Peilbeheersing
Buien en kwel houden het rivierengebied nat. Voorlopig is geen sprake van dreigend watertekort maar van een langdurig overschot aan water. Lokaal ligt overlast op de loer. We houden zomerpeil aan, maar zakken iets in de natste gebieden. Water inlaten blijft amper nodig, het teveel aan water voeren we nog steeds af. We blijven alert op plotselinge lokale buien en waar nodig maaien we begroeiing bij knelpunten in de afvoer.