Waterbericht: weer in balans na unieke bui

Na een natte week keert de rust terug in het waterbeheer van het rivierengebied. De balans tussen aanvoer en afvoer van water houdt aan. Droger zomerweer wordt wel verwacht. 

Toestand watersysteem   

De zomerstorm die op dinsdag 9 juli over het rivierengebied trok, veroorzaakte geen problemen. Extra pompen die uit voorzorg op kwetsbare plekken in Hardinxveld-Giessendam stonden, hoefden niet te draaien. De absolute piek van de 'supercell’ viel in een smalle strook net ten oosten van de A50 tussen knooppunten Ewijk en Valburg, aan weerszijden van de Waal. Lokaal viel hier 100 mm in een uur tijd. Zo'n bui doet zich maar eens in enkele eeuwen voor. Omdat het zo kort en lokaal was, konden het omringende landschap en het watersysteem de bui goed verwerken. Grondwater schoot lokaal ruim een meter omhoog. Elders in het rivierengebied zijn grondwaterstanden licht gestegen. 

Vrijdag volgden opnieuw buien. De verzadigde bodem nam niks op, water stroomde snel af. Sloten en waterbergingen vulden zich en de Linge steeg naar 1,20m boven NAP in Geldermalsen. Het Kolff gemaal pompte volop bij vloed en voerde onder vrij verval af bij eb. 

Inmiddels staan vrijwel alle sloten en weteringen weer op zomerpeil. Inlaat van water vanaf de grote rivieren is nauwelijks nodig. Ook op de oeverwallen staan de ‘opjagers’, kleine pompen voor hogere peilgebieden, deze zomer nog stil. Dat is uniek, doorgaans zijn ze vanaf april al wel aan het pompen. 

Weer en rivier 

Deze week begint met kans op onweer, maar vanaf woensdag wordt het droger met zomerse temperaturen. In het weekend en begin volgende week wordt opnieuw koeler en natter weer verwacht. Pas later wordt verwacht dat zomers weer echt doorzet. Het landelijk neerslagtekort staat nu op 0 en zal traag oplopen. Nog steeds ver onder het langjarig gemiddelde, de zomer is nat. 

De waterstand op de Rijn daalt langzaam. Vrijdag zal de rivier bij Lobith voor het eerst in vele maanden onder 10m +NAP zakken. Op de Maas houdt het model een stabiele waterafvoer aan van rond 150 m³/s in Maastricht. Maar ook een stijging is mogelijk, afhankelijk van eventuele buien in het stroomgebied. 

Peilbeheer 

In het rivierengebied handhaven we het zomerpeil. We blijven balanceren tussen water afvoeren bij buien en mondjesmaat water inlaten om sloten op peil te houden. Zomerse effecten als wegzijging door lage rivierwaterstanden of grote verdamping door hitte zijn nog niet aan de orde. 

Op deze foto van Nijmegen tijdens de zomerstorm is rechts de zware neerslag te zien van de supercell richting Ewijk.