Waterbericht: waterbeheer komt tot rust
Na bijna negen maanden onafgebroken nat weer lijkt droger weer in aantocht. Daar is het rivierengebied hard aan toe: ook de lente en de start van de zomer zijn ongekend nat. Er is nog steeds een klein overschot aan water dat we afvoeren.
Na bijna negen maanden onafgebroken nat weer lijkt droger weer in aantocht. Daar is het rivierengebied hard aan toe: ook de lente en de start van de zomer zijn ongekend nat. Er is nog steeds een overschot aan water dat we afvoeren.
Toestand watersysteem
Afgelopen week viel er in het rivierengebied tussen en 20 en 40 mm neerslag in felle en korte buien, het meeste rond Vianen. Tegelijk hield kwel aan na de golf op de Rijn. In alle gebieden, van de Betuwe tot de Alblasserwaard, voeren we overtollig water af tot het zomerpeil. In de Ooijpolder pompt het Hollands-Duits gemaal regelmatig. Nog altijd vindt peilbeheer plaats zonder noemenswaardige inlaat van water vanaf de grote rivieren. In lage komgronden of akkers staat het slootpeil soms iets onder zomerpeil, als maatwerk voor bewerking van het land.
Het grondwater staat door de vele neerslag en lage verdamping hoog voor de tijd van het jaar, veelal op een niveau dat normaal is in het voorjaar. Onderstaande grafieken tonen de trend voor twee locaties in de Betuwe. In de polder bij Buurmalsen is de gebruikelijke daling in het voorjaar minder sterk dan normaal. In Zennewijnen nabij de Waal zorgt de rivierkwel samen met de neerslag al geruime tijd voor een stabiel peil van het grondwater. Dat zijn duidelijke verschillen, afhankelijk dus van de plek in het gebied.
Weer en rivier
Het weer is deze week nog wisselvallig, met de meeste buien op dinsdag en vrijdag. Het neerslagtekort is nu nul, een schril contrast met recente zomers. Komend weekend komt de temperatuur uit boven 20°C, een opmaat naar een warmere en drogere week.
Op de Rijn is de laatste hoogwatergolf nog steeds merkbaar: pas afgelopen weekend daalde de rivier bij Lobith onder 11m boven NAP. De daling verloopt traag, ook de komende tien dagen komt de rivier amper onder 10,50m. Onder die waterstand neemt kwel af. Op de Maas passeert deze week een klein golfje, daarna blijft de afvoer stabiel rond 200 m³/s. Beide rivieren zitten ruim boven hun langjarig gemiddelde.
Peilbeheersing
Deze week passeert de langste dag zonder noemenswaardig zomerweer. Met de buien en aanhoudende kwel vanaf de rivieren, blijft afvoeren van overtollig water nodig. In de Alblasserwaard werken we langzaam toe naar de nieuwe zomerpeilen uit het recente peilbesluit. Op sommige plekken laten we beperkt water in om door te spoelen of voor werkzaamheden. Om water vast te houden voor droge tijden, moeten die droge tijden zich eerst aandienen. In dat geval kunnen slootpeilen zonder veel moeite stijgen, dankzij het vele water in de bodem en op de grote rivieren. De uitgangspositie blijft gunstig voor een eventuele weersomslag naar een hete zomer.