Waterbericht: volle sloten na record-droge maand maart

Het voorjaar start in het rivierengebied droger dan het in jaren was. Het lijkt wel zomer. Er valt nauwelijks neerslag, rivieren en grondwater staan laag, zelfs het zout van zee rukt al op. We voeren water aan om sloten te vullen en om klaar te zijn voor eventuele nachtvorst, als fruittelers hun fruitbomen beregenen. 

Water stroomt over een stuw

Toestand watersysteem 

Afgelopen week viel er opnieuw nauwelijks neerslag. Zo werd het de droogste maand maart sinds de metingen begonnen, een nieuw weerrecord. Het contrast met vorig jaar is groot: toen bleef het na een kletsnatte winter nog lang regenen. Nu is het al vroeg in het voorjaar droger dan normaal. 

Grondwaterstanden dalen tot onder hun langjarig gemiddelde, lokaal naar niveaus die we in andere jaren pas in de zomer bereiken. In het oostelijke rivierengebied daalt de grondwaterstand sneller, onder invloed van de laagstaande rivieren. 

Overal houden we het hogere zomerpeil aan, in gebieden met veel fruitteel wat hoger. Op de laatste plekken spuiten we duikers door voor een goede aanvoer van water. De vraag naar water neemt toe. Fruittelers laten hun beregening alvast proefdraaien, in afwachting van nachtvorst en eventuele beregening. Akkerbouwers beregenen hun jonge aanplant en zaaigoed; dit vraagt niet veel water. 

Weer en rivier 

Net als de afgelopen vijf weken blijft neerslag uit. Deze week is zonnig en warm, met op vrijdag maxima van 20°C. Na het weekend wordt het koeler met meer wolken, maar het blijft droog. 

De Rijn bij Lobith is de komende weken stabiel net onder 8m boven NAP. Dat is ruim anderhalve meter lager dan het langjarig gemiddelde. Ook de Maas bij Maastricht zit met een afvoer van 100 m³/s ruim onder normale waarden van 270 m³/s. Bij de lage rivierafvoeren en de noordwestenwind van afgelopen weekend zagen we zout zeewater ver landinwaarts oprukken tot bij Kinderdijk. 

Peilbeheer 

We houden zomerpeil aan en gaan lokaal nog iets verder: dat is gunstig voor de bodem in droge tijden. Bovendien kunnen we zo meer water aanvoeren bij eventuele nachtvorst, als fruittelers hun bloesems beregenen om ze te beschermen. De kans op nachtvorst is deze week nog klein.  

Ook op de grote rivieren zien we dat al vroeg in het jaar maatregelen worden genomen om water uit de Rijn goed te verdelen: Rijkswaterstaat opende de Bernardsluis bij Tiel om water van de Waal naar West-Nederland te leiden. Op de Neder-Rijn sloten de stuwen, want gunstig is voor ons peilbeheer in de Betuwe.