Waterbericht: neerslag en rivier maken nog geen einde aan droogte
Na droge weken brengt de neerslag wat verlichting. Maar de bodem blijft droog en ons peilbeheer blijft zich richten op het vasthouden van water. Alle kleine beetjes helpen.
Toestand watersysteem
Voor het eerst in bijna twee maanden viel er weer neerslag van enige betekenis. Met 12mm in de Alblasserwaard tot ruim 31mm in de Ooijpolder. De droge bodem nam het snel op, de neerslag belandde nauwelijks in de sloot. Het effect was het grootst in het veenweidegebied van de Alblasserwaard, waar de marges klein zijn en gemalen het teveel aan water toch afvoerden.
Na de nachtvorst van begin april hielden we nog een tijdje hogere stuwpeilen aan. Inmiddels zakken de waterstanden overal zachtjes verder terug naar zomerpeil of iets daarboven. En als het nodig is, voeren we water aan om op peil te blijven. Waar aanvoer niet mogelijk is, zoals onder Wijchen, de Ooijpolder en de heuvels van Groesbeek, zien we waterstanden uitzakken.
Grondwaterstanden zakken gestaag naar een niveau dat we doorgaans pas in september zien. In het oosten en midden van ons rivierengebied vlakt de daling af, in het westen stabiliseert de grondwaterstand.
Weer en rivier
Deze week valt er eerst nog neerslag, maar richting het weekend brengt oostenwind warm, zonnig en droog weer. Ook volgende week houdt dat weertype aan. Het landelijk neerslagtekort zal dan verder oplopen naar zo'n 65mm. Daarmee sluit dit voorjaar aan bij de trend van de 5% droogste jaren.
Na een daling van vele weken tot onder 8m boven NAP, begon de Rijn bij Lobith in het Paasweekend weer licht te stijgen. Die stijging zet deze week door tot bijna 9m boven NAP. Op de Maas is en blijft de afvoer stabiel laag op 100 m³/s bij Maastricht. Beide rivieren zitten nog altijd ruim onder hun langjarig gemiddelde.
Peilbeheer
De neerslag van deze week doet helaas weinig in de (diepere) bodem die wekenlang opdroogde. De grondwaterstand blijft nog laag, ook als de Rijn op termijn blijft stijgen. Om water in de bodem vast te houden, hanteren we op veel plekken het zomerpeil – en lokaal nog iets hoger. Dit is maatwerk, waarbij we balanceren tussen water vasthouden bij droogte en het risico op wateroverlast bij een hoosbui. Alle kleine beetjes helpen.