Na een nat eerste half jaar lijkt de zomer dan toch aangebroken. Het waterbeheer in het rivierengebied bereikt vrij laat een bekend kantelpunt: tussen afvoer van een overschot aan water naar vasthouden en aanvoer van water. 

Toestand watersysteem   

Veel regen viel er niet afgelopen week, met slechts 10mm in de Alblasserwaard tot lokaal 35mm in de Betuwe. De meeste neerslag viel een week geleden op dinsdag. Groesbeek spande de kroon met een weektotaal van 50mm. Waar de meeste neerslag viel, steeg de grondwaterstand kortstondig. Inmiddels daalt het grondwater overal licht, nog altijd op een relatief hoog niveau. 

Overal in het rivierengebied staan sloten en weteringen op zomerpeil, ook in de laagste polders. Op de hogere oeverwallen beginnen peilen uit te zakken en is water nodig vanaf de grote rivieren om op peil te blijven of voor doorspoeling. Inlaten langs de Waal, Maas, Lek en Linge staan iets open. Soms is extra water nodig voor onderhoud van dichtgroeiende watergangen: zo kan de maaiboot aan het werk en spoelen we maaisel naar één verzamelpunt. 

In de Ooijpolder veroorzaakt de relatief hoge Rijn nog steeds kwel. Dit overschot aan water lozen we nu weer ‘onder vrij verval’ bij Nijmegen, waar de Waal net genoeg daalde. Voor het eerst in maanden hoeft het Hollands-Duits gemaal niet te pompen. 

Weer en rivier  

Deze week wordt zomers warm, met temperaturen tot 29°C, oostenwind en veel zon. Vrijdag wordt onweer verwacht met wat neerslag. Daarna blijft het licht wisselvallig en vrij gemiddeld zomerweer. Het neerslagtekort zal vlot oplopen, nog altijd ver onder de waarden van eerdere droge zomers. 

De Rijn is deze week stabiel op een waterstand van zo'n 10,20m boven NAP. Dat is anderhalve meter boven het langjarig gemiddelde. Begin juli wordt een lichte stijging verwacht na nieuwe neerslag in Duitsland. De afvoer op de Maas blijft stabiel rond 200 kuub per seconde, ook ruim boven het langjarig gemiddelde. 

Peilbeheersing   

We bereiken, veel later dan gebruikelijk, het kantelpunt van water afvoeren naar vasthouden en aanvoeren. Het natte halve jaar maakt de uitgangspositie gunstig voor waterbeheer bij droger weer. De bodem bevat nog veel water. Bovendien is de rivierwaterstand gunstig: zo nodig is er eenvoudig water in te laten vanaf de grote rivieren. In gebieden waar we geen water kunnen aanvoeren, zoals onder Wijchen en Nijmegen, zijn we alert op dalende peilen. Alert zijn we ook op de buien van vrijdag.