Waterbericht: eerste stapjes naar lager winterpeil

Het golfje op Rijn en Maas mocht geen naam hebben. Maar de bodem in het rivierengebied blijft vrij vochtig. We zetten de eerste stapjes naar een lager winterpeil, klaar voor het natte seizoen. 

Toestand watersysteem

De gevolgen van de Atlantische storm Kirk bleven beperkt tot hevige neerslag in onze buurlanden. Dat leidde afgelopen weekend tot een golf op Rijn en Maas, die in het rivierengebied nauwelijks uiterwaarden onder water zette. Wel viel de golf samen met sterke wind van zee, die de waterstand toch flink opstuwde op de Maas langs de Bommelerwaard en Altena. 

In het rivierengebied kreeg alleen de regio Nijmegen een stevige bui op woensdag en donderdag. De weeksom neerslag was hier 35mm. De Groesbeek kon dat prima aan, maar grondwaterstanden stegen wel. In het veenweidegebied viel het minst, zo'n 12mm. In de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden staan sloten op zomerpeil. Elders in het rivierengebied is, waar dat kan, met stuwen en gemalen een eerste stapje gezet naar het lagere winterpeil. Vooral op plekken waar we klaar zijn met het maaien van sloten en weteringen voor de schouw die start op 1 november. 

Grondwaterstanden zijn in het rivierengebied stabiel aan de hoge kant. Het effect van neerslag is snel merkbaar. Zo staat het grondwater in de omgeving van Groesbeek nu bijna een meter hoger dan de afgelopen jaren. 

Weer en rivier 

Opnieuw begint de week zacht, met woensdag zelfs temperaturen van ruim 20°C. Vanaf donderdag wordt koel en wisselvallig weer verwacht. 

De Rijn steeg afgelopen zondag bij Lobith naar een waterstand van 11,42m boven NAP. De rivier zal de komende periode zo'n twee meter zakken. De piek is kort, kwel is beperkt merkbaar. Ook de afvoer op de Maas neemt af naar zo'n 300 m³/s. Dat is meer dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar. 

Peilbeheer 

Het korte golfje op de rivieren kan deze week leiden tot wat kwel, maar veel is het niet. Dit geldt voor de hogere oeverwallen in de Ooijpolder, Betuwe en het Land van Maas en Waal.  

Het moment dat bomen massaal hun blad verliezen, is voor peilbeheer van belang. Dan vraagt de natuur nauwelijks nog water en is doorgaans aanvoer van water vanaf de grote rivieren niet meer nodig. Dit moment dient zich nu aan. Het valt samen met de periode dat we ons onderhoud aan watergangen afronden, om klaar te zijn voor de schouw op 1 november. Zodra het maaien is gedaan, zakt het slootwater op meer plekken met enkele centimeters richting winterpeil. 

In recente droge jaren hielden we langer zomerpeilen aan zodat de bodem water kon opnemen. We bereikten het lagere winterpeil pas omstreeks Kerst. In dit natte jaar is dat niet nodig. We verwachten begin december op winterpeil te staan om wateroverlast te vermijden.