Waterbericht: droog wordt deze zomer niet meer
Een lage rivier en nieuwe buien houden het rivierengebied in balans. Nog steeds is het kletsnatte jaar voelbaar in de ondergrond. Peilbeheer beleefde een kalme zomer.
Toestand watersysteem
Afgelopen week telde warme dagen en er viel amper neerslag. Ook de vraag naar water is klein; pas bij tropische temperaturen beregenen telers hun groente en fruit, voor zover dat niet al is geoogst. We voeren water aan om sloten en weteringen op zomerpeil te houden. Soms hoger voor maaiwerk of om door te spoelen voor de waterkwaliteit.
Grondwaterstanden dalen, in het oosten harder dan in het westen. Een normaal effect in de zomer. Nog altijd zijn de grondwaterstanden relatief hoog; het extreem natte jaar is nog steeds voelbaar.
Weer en rivier
Begin deze week verdrijven onweer en buien de hitte. De rest van de week blijft het zomers met normale temperaturen en soms een bui. Het neerslagtekort blijft stabiel onder de 100mm: deze natte zomer wordt niet meer droog.
De Rijn bereikt vandaag of morgen bij Lobith voorlopig haar laagste waterstand rond 7,70m boven NAP. Dat is nog ruim een meter boven het record van 2022. Als nieuwe neerslag valt in Europa stijgt de Rijn de komende week weer richting 9m boven NAP, iets boven het langjarig gemiddelde. Op de Maas blijft de afvoer stabiel op een normaal niveau voor de tijd van het jaar. Bij oostenwind en eb zakt de waterstand in de Maasmonding bij de Biesbosch soms ver weg.
Peilbeheer
De ondergrond is nog altijd relatief nat. Maar door de laatste droge weken neemt de bodem nieuwe buien makkelijk op. Bovendien is er volop wegzijging: door de lage Rijn en Waal zakt ook het grondwater, vooral op de oeverwallen een bekend fenomeen. In Altena kan een lage Maas de inlaat van water beperken.
We zijn alert op zware buien: wat er valt, houden we graag vast. Zo hoeven we minder water in te laten om op zomerpeil te blijven. De vraag naar water blijft klein: de oogst is in volle gang, dus steeds minder gewassen hebben beregening nodig.