Waterbericht: deze zomer duurde maar kort
Deze zomer was nat. Pas in augustus liet de droogte zich voelen. Grondwaterstanden daalden uiteindelijk tot normaal en we moesten water aanvoeren. En nu slaat het alweer om: deze week wordt nat en kil. Aanvoer is lokaal nog nodig maar de afvoer zal ook weer op gang komen. Het herfstweer vraagt om maatwerk in peilbeheer.
Toestand watersysteem
Na een droge week met een lage rivier was het peilbeheer zoals we dat kennen van een doorsnee zomer: aanvoer van water voor zomerpeil vanwege verdamping en wegzijging. Soms iets hoger voor varend maaien of voor doorspoeling ten behoeve van de waterkwaliteit. Feit is dat er nu vrijwel geen vraag naar water is, de oogst is in volle gang. Verschil is ook dat minimale aanvoer van water volstaat, omdat de bodem op veel plekken nog veel vocht bevat. Grondwaterstanden vertonen wel de gebruikelijke dalende trend, vaak op een relatief hoog niveau. Laaggelegen gebieden zijn soms zo nat dat we de waterstand toch omlaag brachten om wat op te drogen. Op een aantal plekken wordt gewerkt aan renovatie van stuwen en gemalen; we houden hier rekening mee.
Weer en rivier
Deze week slaat het weer om: een zuidwester wind brengt vanaf woensdag veel neerslag en temperaturen van maximaal 13 °C. Het blijft wisselvallig tot in het weekend. De Rijn daalt deze week bij Lobith nog naar 8m boven NAP, net onder het langjarig gemiddelde. Vanaf vrijdag stijgt de rivier in één weekend anderhalve meter. Op de Maas zal de afvoer eveneens stijgen naar zo'n 200 m³/s.
Peilbeheer
De zomerse omstandigheden duurden maar kort: de periode dat we mondjesmaat water aanvoerden vanaf de grote rivieren duurde slechts enkele weken. Met relatief hoge grondwaterstanden, een stijgende rivier en nieuwe neerslag kan het rivierengebied nu snel nat worden. De buien en lokale verschillen vragen om maatwerk in peilbeheer. Zo brengen we de waterstanden in de kleigebieden van Altena iets omlaag, terwijl we op andere plekken het zomerpeil tijdelijk verhogen voor maaibeheer. We zijn alert op grote hoeveelheden neerslag en anticiperen als het nodig is.