Veldproef ‘Stabiliteit bij golfoverslag’ - waterschap en Deltares testen dijksterkte

Waterschap Rivierenland en kennisinstituut Deltares hebben samen een veldproef gedaan om de sterkte van de dijk te testen. Ze wilden weten wat er gebeurt als er water bij hoogwater over de dijk slaat. Hiervoor hebben ze een proef uitgevoerd waarbij ze overslaande golven simuleerden met een buis met gaatjes. Het water stroomde over een breedte van 30 meter van de dijk af. Met een pomp werd de hoeveelheid water geregeld.

Waterschappers en onderzoekers van Deltares kijken hoe de veldproef aan de Waal bij Ochten verloopt.

Resultaten van de proef

Tijdens de proef keken de onderzoekers naar wat er met de dijk gebeurt. Ze onderzochten of er scheuren in de dijkbekleding kwamen of dat deze mogelijk zelfs afschoof. Ook keken ze hoeveel water er in het talud infiltreerde. De proefdijk hield zich goed en kon de grote hoeveelheden water goed verwerken.

Voorafgaand onderzoek

Deskundigen van Waterschap Rivierenland en Deltares zijn al jaren bezig met onderzoek naar de stabiliteit van de dijk bij golfoverslag. Ze willen weten wat het risico op overstromen is als gevolg van overslaande golven. Als er meer water over de dijk mag spoelen, hoeft de dijk minder hoog en breed te zijn. Dit betekent dat de dijk minder ruimte inneemt bij een dijkversterking.

Samenwerking voor bescherming tegen overstromingen

Het project ‘Stabiliteit bij golfoverslag’ wordt mogelijk gemaakt door het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). In dit programma werken de waterschappen en Rijkswaterstaat samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken. De komende dertig jaar worden minimaal 2000 kilometer dijken versterkt, waarvan 400 kilometer in het Rivierengebied.

Water stroomt over de dijk.