Aanleg van een stuw voor agrariërs
Als waterschap willen we ons watersysteem bestand maken tegen droogte en wateroverlast. Ook agrariërs kunnen hier een steentje aan bijdragen. Met een stuw op hun perceel bijvoorbeeld. Zo houden ze water vast, dat in de grond kan infiltreren. Om agrariërs te ondersteunen, helpen wij bij de aanleg van stuwen in droogvallende watergangen. Zo houden we samen meer water vast in het rivierengebied.
Wat is een stuw voor agrariërs?
Een stuw voor agrariërs is een kleine stuw die de agrariër zelf kan bedienen. Wij bieden twee verschillende agrarische stuwen aan. Beide worden aangelegd in of voor een duiker. De eerste is een perceelstuw. Deze wordt vóór de duiker aangelegd. Door middel van verschillende losse schotjes kunt u zelf de hoogte van de stuw aanpassen naar behoefte. De tweede is het duikerschot. Deze wordt in de duiker geplaatst. Dit roterende schot met halve maan-opening kan gedraaid worden om desgewenst meer of minder water door te laten.
Type stuwen
Wat zijn de voordelen van deze stuw?
- U kunt zelf meer water vasthouden in uw droogvallende watergangen;
- U wordt eigenaar van de stuw, u kunt zelf de stuw bedienen en zo het waterpeil in uw droogvallende watergangen bepalen;
- De stuw wordt bekostigd en geplaatst door het waterschap.
Kan ik een stuw aanvragen?
U kunt een stuw aanvragen als u eigenaar bent van een agrarisch perceel met een watergang erop of ernaast. De watergang komt in aanmerking voor een stuw als:
- U heeft een agrarisch perceel in gebruik in het rivierengebied;
- De watergang een droogvallende B- of C- watergang is. Kwelsloten mogen water bevatten als sprake is van hoogwater op de rivier;
- Op de locatie geen aanvoer van oppervlaktewater mogelijk is;
- Er een duiker aanwezig is waar de stuw op geplaatst kan worden. De duiker is vastgelegd in onze legger;
- De stuw beschermde flora/fauna of vismigratie niet hindert of verstoort. Dit wordt beoordeeld door een ecoloog;
- Alle eigenaren van percelen gelegen aan de betreffende watergang akkoord geven;
- Grondeigenaren in het stroomopwaarts gelegen beïnvloedingsgebied akkoord geven. Of dit nodig is en wie akkoord moet geven, wordt bepaald door een hydroloog.
Let op: deze voorwaarden gelden ook als u via een subsidieregeling van een andere organisatie een stuw wilt aanleggen.
Waarom bieden wij deze stuwen aan?
Als waterschap voeren we een groot aantal maatregelen uit om ons watersysteem bestand te maken tegen droogte en wateroverlast. Het plaatsen van agrarische stuwen in kleine watergangen is één van deze maatregelen. Het is een effectieve methode om meer water vast te houden in de haarvaten van ons watersysteem. Zo kan oppervlaktewater infiltreren in de bodem. De aangrenzende percelen worden hierdoor minder droogtegevoelig.
Eigendom, beheer en onderhoud
Wij organiseren de plaatsing en bekostiging van de stuw. Na plaatsing dragen we het eigendom aan u over. Hiermee dragen wij ook de verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud van de stuw over.
U bent dus, na plaatsing, als eigenaar verantwoordelijk voor:
- Het beheren van de stuw en aanpassen van de stuwhoogte zo dat er geen wateroverlast ontstaat;
- Het onderhouden van de stuw;
- Het – indien gewenst – zelf vervangen van de stuw aan het einde van de levensduur
- Het contact over de stuw met eigenaren van percelen aanliggend aan de betreffende watergang.
Deze afspraken leggen we vast in een overeenkomst. U krijgt de overeenkomst als uw aanvraag is goedgekeurd. Zie hier een voorbeeld.
Vraag een stuw aan!
Voldoet u aan alle criteria en wilt u een aanvraag indienen voor een stuw? Vul dan het aanvraagformulier in. Het ingevulde formulier kunt u mailen naar stuwaanvraag@wsrl.nl. We beoordelen uw aanvraag en maken als alles goed is een afspraak voor een locatiebezoek. Een medewerker van Waterschap Rivierenland beoordeelt dan de situatie ter plekke.