Schoon water
Wij zorgen voor schoon oppervlaktewater in sloten, plassen en andere wateren. Het is één van onze belangrijkste taken. We kunnen niet zonder schoon water. En als het vervuild raakt, heeft iedereen daar last van: planten, dieren én mensen. Lees hoe we deze taak uitvoeren.
(Let op: wij zorgen niet voor schoon drinkwater. Die taak ligt bij de drinkwaterbedrijven.)

Hoe wij voor schoon water zorgen
We dragen bij aan een natuurvriendelijke omgeving voor planten en dieren
Een evenwichtig leefmilieu voor planten en dieren in sloten en plassen zorgt voor een goede waterkwaliteit. Daarom streven we naar een gevarieerde plantenbegroeiing in en rond het water. Dat doen we bijvoorbeeld met de aanleg van natuurvriendelijke oevers. We bouwen vispassages zodat vissen van de ene plek naar de andere plek kunnen komen. En we bestrijden plaagsoorten. Dat zijn woekerende planten die vanuit andere landen hier terecht zijn gekomen en de inheemse planten verdringen. Of sommige dieren, zoals de Amerikaanse rivierkreeft die oevers en onderwaterplanten beschadigt.
Bij het beheer van dijken en sloten zorgen we voor een gevarieerde begroeiing
Als we maaien, doen we dat volgens het principe ‘planten laten staan waar het kan en maaien waar het moet’. Het maaien van waterplanten is belangrijk voor een goede doorstroming in de sloten. Als we planten laten staan, is dat gunstig voor de dieren in het gebied. Ook bij baggeren houden we rekening met de biodiversiteit.
We voorkomen zo veel mogelijk dat er vervuilende stoffen in het oppervlaktewater terecht komen
Schadelijke chemische stoffen kunnen op verschillende manieren in het water terechtkomen. Bijvoorbeeld vanuit industrie, landbouw of huishoudens. We sporen bronnen van vervuiling op en zien erop toe dat de bedrijven en inwoners de regels rondom lozingen niet overtreden. En we zijn kritisch bij het verlenen van vergunningen voor lozingen in het oppervlaktewater.
We zuiveren het vuile water van woningen en bedrijven
Via het riool komt het vuile water bij een van onze afvalwaterzuiveringen. Binnen 24 uur is het dan schoon genoeg om op het oppervlaktewater te lozen.
Wij vragen uw hulp hierbij. Want als er dingen in het riool komen die er niet horen, geeft dit verstoppingen en verstoringen in rioolgemalen en persleidingen.
Let daarom alstublieft op het volgende:
- Giet frituurvet, olie of verfresten in een plastic fles of leeg pak melk en breng het naar een inzamelings-punt of milieustraat bij u in de buurt.
- Gooi vezeldoekjes en maandverband in een prullenbak. Spoel ze niet door de wc.
- Lever oude medicijnen in bij de apotheek.
- Kijk voor meer tips op www.nietinhetriool.nl.
Afspraken over waterkwaliteit staan in de Europese Kaderrichtlijn Water
Sinds 2000 is de Kaderrichtlijn Water (KRW) van kracht. Het doel van de KRW is om de kwaliteit van oppervlaktewater en grondwater in Europa te verbeteren en te beschermen. Er zijn concrete doelen voor schoon en ecologisch gezond oppervlaktewater in 2027. Meer informatie over de maatregelen voor schoon water en de resultaten staan op onze webpagina Kaderrichtlijn Water.
Rapportage Waterkwaliteit in beeld
Om de doelen voor schoon water te realiseren moeten we inzicht hebben in de waterkwaliteit. Daarom meten we regelmatig verschillende aspecten van waterkwaliteit. In onze rapportage Waterkwaliteit in beeld beschrijven we de resultaten van de metingen.