Schoon water
Wij zorgen voor schoon oppervlaktewater. Het is één van onze belangrijkste taken. We kunnen niet zonder. En als het vervuild raakt, heeft iedereen daar last van: planten, dieren én de mens. Lees hoe we deze taak uitvoeren.
Stelt u zich eens voor dat sloten, rivieren en meren vervuild raken. Dan worden planten en dieren ziek of gaan zelfs dood. Ook mensen kunnen er ziek van worden. En dan kunnen wij er niet meer van genieten door erin te zwemmen of op te varen.
Let op: wij zorgen niet voor schoon drinkwater. Die taak ligt bij de drinkwaterbedrijven.
Hoe wij voor schoon water zorgen
Wij zorgen voor schoon oppervlaktewater door:
- Uw afvalwater te zuiveren;
- Vervuiling door lozingen te voorkomen;
- Natuurvriendelijke oevers en vistrappen aan te leggen (voor een natuur in balans);
- Geïmporteerde planten en dieren te bestrijden, zodat ze andere niet verdringen.
Uw afvalwater zuiveren
Al het water dat bij u thuis door het afvoerputje gaat: wij zuiveren het. Via het riool komt het bij 1 van onze afvalwaterzuiveringen (rwzi). Daar wordt het schoongemaakt, en binnen 24 uur weer teruggegeven aan de natuur. Dat doen we met:
- Waterzuiveringsinstallaties
- Rioolgemalen
- Persleidingen
Maar wij vragen ook uw hulp hierbij. Want als er dingen in het riool komen die er niet horen, geeft dit verstoppingen en verstoringen bij het schoonmaken. Daardoor kost het ook meer. Die kosten betaalt u uiteindelijk zelf, door hogere belastingen.
Let daarom alstublieft op het volgende:
- Giet frituurvet, olie of verfresten in een plastic fles of leeg pak melk en breng het naar een inzamelings-punt of milieustraat bij u in de buurt.
- Gooi vezeldoekjes en maandverband in een prullenbak, die u bijvoorbeeld naast uw toilet zet.
- Gooi oude medicijnen bij het chemisch afval. Vaak kunt u die ook inleveren bij de apotheek. Om medicijnresten uit het afvalwater te verwijderen hebben we daarnaast ook een demo-installatie in Groesbeek op onze zuivering geïnstalleerd.
Meer informatie leest u in het Jaaroverzicht Waterketen 2023.