RIVM levert Waterschap Rivierenland PFAS-handreikingen voor oppervlaktewater

Het RIVM heeft drie handreikingen voor verschillend gebruik van oppervlaktewater opgesteld: voor zwemwater, voor irrigatie van moestuinen en voor het eten van vis uit oppervlaktewater. Deze handreikingen stellen waterbeheerders in heel Nederland in staat om metingen te vergelijken met de advieswaarde of risicogrens. Op basis daarvan kunnen waterbeheerders de risico's beoordelen.

De handreikingen bieden hulp bij de beoordeling van risico’s van PFAS

PFAS is een verzamelnaam voor duizenden verschillende stoffen die een risico vormen voor mens en milieu. De impact van PFAS op het gebruik van oppervlaktewater is moeilijk te bepalen. Met behulp van de handreikingen kunnen de waterbeheerders de risico’s van water waarin PFAS zijn aangetroffen, beter beoordelen. Waterschap Rivierenland heeft in de zomer van 2023 aan het RIVM gevraagd de handreikingen op te stellen. In februari 2024 hebben we het eerste deel ontvangen, met een overzicht van methoden om de risico’s van PFAS in oppervlaktewater te beoordelen. De drie nieuwe PFAS-handreikingen zijn een verdere, praktische uitwerking. 

Inwoners willen duidelijkheid over zwemwater

Van de drie handreikingen die het RIVM nu publiceert, staat de handreiking over zwemmen het meest in de belangstelling. Het is een praktische uitwerking waarmee waterbeheerders risico’s kunnen beoordelen van blootstelling aan PFAS door zwemmen. Daar is nu veel behoefte aan. Het zwemseizoen staat voor de deur. Zodra de informatie over zwemwater beschikbaar is, staat dit op www.zwemwater.nl. 

De handreikingen staan op de website van het RIVM

De drie handreikingen staan op de website van het RIVM. Bij de handreikingen hoort een rekeninstrument, de PEQ-tool. Ook de PEQ-tool staat op de website van het RIVM.

De waterschappen dringen aan op een PFAS-verbod

Het is belangrijk te weten hoe we met PFAS in water om moeten gaan. Nog belangrijker is dat de verontreiniging met PFAS van water en bodem stopt. Samen met andere waterschappen dringen we aan op een verbod op alle PFAS. Zodat deze stoffen niet meer in het milieu komen.Â