Dijkversterking Kinderdijk - Schoonhovenseveer


Van 2013-2018 heeft Waterschap Rivierenland de Lekdijk tussen Kinderdijk en Schoonhovenseveer versterkt. Op 14 april 2021 heeft het waterschap een rapport ontvangen van de heer Prof. dr. ir. Van Baars. Hij stelt in zijn rapport dat de dijkversterking op sommige punten niet goed is uitgevoerd. Waterschap Rivierenland liet een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de aannames in het rapport van de heer Van Baars.
(Update 19-11-2024)
Op 18 november was er een bewonersavond in Nieuw-Lekkerland. De uitkomsten van de onderzoeken werden toegelicht. Er was ruim gelegenheid om in gesprek te gaan met specialisten die betrokken zijn bij het onderzoek. Vragen van bewoners worden persoonlijk opgepakt.
(Update 09-10-2024)
Waterschap Rivierenland komt met eindrapport dijkversterking Lekdijk
De Lekdijk is veilig. En de nog openstaande vragen zijn beantwoord. Dat blijkt uit de aanvullende onderzoeken naar het dijkversterkingsproject KiS (10 kilometer Lekdijk tussen Kinderdijk en Schoonhovenseveer). Waterschap Rivierenland deelt vandaag alle rapportages.
De Lekdijk is veilig
Sinds 2018 werkt Waterschap Rivierenland aan het beantwoorden van vragen over de Lekdijk. Daarbij is onder andere onderzoek gedaan naar de boorpalen in de dijk. Uit de onderzoeken blijkt dat de Lekdijk veilig is. De kennis en kunde die we de afgelopen jaren opdeden, passen we toe in lopende en komende dijkversterkingsprojecten.
Vragen uit de omgeving van de dijk
Er waren vragen over bijvoorbeeld natte plekken en vocht in huis. Deze worden verklaard uit natuurlijke processen als kwel, bodemdaling en grondwaterstijging.
Het wegdek is hersteld
Deze maand worden de laatste schades aan het wegdek op de Lekdijk hersteld. Deze schades ontstonden door zetting van de dijk. Met de dijkversterking is geen verband gebleken.
Schademeldingen
De meeste meldingen van schades van woningen langs de Lekdijk zijn afgehandeld. Er resteert nog een klein aantal schademeldingen.
Vervolg
Op 15 november bespreekt het Algemeen Bestuur van Waterschap Rivierenland de rapportages en conclusies. Binnenkort nodigt Waterschap Rivierenland bewoners langs de Lekdijk uit voor een bijeenkomst op maandag 18 november. Daar gaan we in gesprek over de rapporten en conclusies.
(Update 20-09-2023)
Onafhankelijk onderzoek toont aan dat de Lekdijk tussen Kinderdijk en Schoonhovenseveer veilig is. De tussen 2013 en 2018 door Waterschap Rivierenland uitgevoerde dijkversterking van dit deel van de Lekdijk voldoet aan de toen geldende normen. Om ruimte te besparen is gebruik gemaakt van innovatieve constructies in de dijk, waardoor veel woningen konden blijven staan en woongenot werd behouden.
Sinds de publicatie van deze onderzoeksresultaten in februari 2022 is de focus van de communicatie over de vervolgstappen vooral gericht op de behoefte van de bewoners van de Lekdijk en de terugkoppeling aan het bestuur.
Daarbij hebben de steeds volgende twee onderwerpen centraal gestaan:
1. De voortgang van een verantwoorde afhandeling van de schade die bewoners hebben ondervonden;
2. De voortgang van het aanvullende onderzoek naar de waterveiligheid van de Lekdijk door de toegepaste constructie te controleren en het onderzoek naar vernatting van het gebied binnendijks. Dit onderzoek is gestart in augustus 2022.
Bij een informatiebijeenkomst voor nieuw aangetreden bestuurders is de voortgang rondom deze onderwerpen nog eens op een rijtje gezet. De presentatie die daarvoor is gemaakt kunt u hier downloaden.
(Update 15-02-2022)
Op 14 februari 2022 werden het 2e rapport van Deltares over de ontwerpaspecten van dijkverbetering Kis en het rapport van de commissie Van Der Vlist over de afhandeling van schademeldingen gepresenteerd in de openbare vergadering van de commissie Waterveiligheid van Waterschap Rivierenland.
Bekijk de vergadering van de commissie Waterveiligheid van Waterschap Rivierenland terug.
Voor bewoners aan de Lekdijk was er op 14 februari een extra online bijeenkomst georganiseerd. Deze hieronder terug te luisteren en te kijken.
Alleen audio:
Tot 38 min met beeld:
https://www.youtube.com/watch?v=xJAqlz53ZxU(Update 14-02-2022)Waterschap Rivierenland presenteert aanvullende rapporten dijkverbetering KIS
Het 2e rapport van Deltares over de ontwerpaspecten van dijkverbetering Kis en het rapport van de commissie Van Der Vlist over de afhandeling van schademeldingen zijn klaar. Op 14 februari 2022 worden deze gepresenteerd in de openbare vergadering van de commissie Waterveiligheid van Waterschap Rivierenland.
Lees de rapporten:
- Analyse waterveiligheid Kinderdijk - Schoonhovenseveer (KIS) - rapport Deltares 1
- Analyse waterveiligheid Kinderdijk - Schoonhovenseveer (KIS) - rapport Deltares 2
- Publieksvriendelijke versie rapporten Deltares
- ENW-advies Lekdijk Kinderdijk - Schoonhovenseveer
- Advies commissie Schade-afhandeling Lekdijk
- Adviesnota aan algemeen bestuur Waterschap Rivierenland Plan van aanpak fase 3 KiS
- Lessen uit de Lekdijk - plan van aanpak fase 3 KiS (Waterschap Rivierenland)
(Update 25-11-2021) Uitkomsten onderzoeken medio februari 2022 bekend
In opdracht van Waterschap Rivierenland doen onafhankelijk kennisinstituut Deltares en de commissie Van der Vlist onderzoek naar het tussen 2013 en 2018 uitgevoerde dijkversterkingsproject Kinderdijk en Schoonhovenseveer (KIS). De resultaten van deze rapporten komen iets later dan verwacht. We verwachten de uitkomsten medio februari 2022 te presenteren.
In de tussentijd zit het waterschap niet stil. Zo wordt waar mogelijk geanticipeerd op de uitkomsten en blijven we met de bewoners en partners in gesprek.
(Update 02-07-2021) Kennisinstituut Deltares: Lekdijk is veilig
Het waterschap heeft aan kennisinstituut Deltares gevraagd om een onafhankelijk onderzoek uit te voeren naar deze aannames. Deltares heeft het onderzoek naar de veiligheid van de dijk, samen met externe deskundigen, afgerond. Geconcludeerd wordt dat de dijk tussen Kinderdijk en Schoonhovenseveer veilig is en voldoet aan de destijds geldende normen voor veilige dijken.
Lees het rapport:
Deltares voert een vervolgonderzoek uit naar de ontwerpaspecten die Van Baars in zijn rapport noemt. Ook laat Waterschap Rivierenland een externe commissie onderzoek doen naar de manier waarop met schademeldingen is omgegaan. Deze commissie wordt geleid door Hans van der Vlist, o.a. voormalig secretaris-generaal bij het ministerie van VROM, dijkgraaf van een van de rechtsvoorgangers van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en lid van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland.
Veel gestelde vragen (bijgewerkt per 31-03-2022)
Meldingen en klachten over schade
Welke schademeldingen zijn er geweest?
De dijkversterking KiS leidde in totaal tot 184 meldingen van schade. 160 meldingen werden gedaan tijdens de uitvoering van de dijkversterking KiS in de periode 2013 tot en met 2018. De overige 24 meldingen werden gedaan in de periode na afronding van de uitvoering, vanaf 2018. Van de in totaal 184 schademeldingen zijn er 155 afgehandeld. Er resteren per 1 januari 2022 dus nog 29 schadegevallen.
Wat verandert er in de afhandeling van schade naar aanleiding van de rapporten? Worden naar aanleiding van de nieuwe rapporten oude schadezaken herzien?
Waterschap Rivierenland gaat schadeafhandeling beter organiseren. We nemen de regie en vormen een schadebureau voor de afhandeling van KiS en toekomstige schades naar aanleiding van projecten.
De schadeafhandeling naar aanleiding van het dijkversterkingsproject KiS krijgt prioriteit. Een second opinion kan worden aangevraagd (op kosten van Waterschap Rivierenland) indien dit redelijk is. Indien redelijk kunnen bewoners van al afgehandelde zaken terugkomen op nieuwe schades die te herleiden zijn tot het project KIS.
Ik heb schade gemeld naar aanleiding van project KIS en deze is nog in behandeling. Wat gebeurt er met mijn melding?
Neem contact op met uw contactpersoon binnen het waterschap die uw melding behandelt.
Ik had schade gemeld naar aanleiding van het project KIS en deze is behandeld/ niet toegekend. Wordt mijn melding nu weer in behandeling genomen?
Als er goede redenen zijn om aan te nemen dat de schade toch is veroorzaakt door de dijkversterking, dan kan uw melding opnieuw worden geopend. Neem contact op met uw contactpersoon binnen het waterschap die uw melding heeft behandeld.
Naar aanleiding van het rapport en andere berichten denk ik dat ik schade heb als gevolg van de dijkversterking die ik tijdens het project niet heb aangemeld. Wat moet ik doen?
U kunt deze schade bij ons melden. Het waterschap zal de melding in behandeling nemen en met u hierover contact opnemen.
Hoe kan ik schade aantonen als de monitoringsplaatjes verwijderd zijn?
U kunt deze schade bij ons melden. Het waterschap zal de melding in behandeling nemen en met u hierover contact opnemen.
Hoe wordt omgegaan met de schadetermijn? Hoelang kunnen de bewoners aankloppen bij waterschap voor schade?
U kunt schade binnen een termijn van twintig jaar na de werkzaamheden melden. Vanaf het moment dat de schade wordt geconstateerd, geldt een wettelijke verjaringstermijn van vijf jaar. Is schade al afgehandeld? Dan gelden contractueel vastgelegde afspraken.
Bepaalt het waterschap hoe een contra-expertise wordt uitgevoerd?
Het waterschap en de bewoner bepalen dit samen. Het waterschap biedt een lijst aan met deskundigen. Die zijn gespecialiseerd in schade aan panden door werkzaamheden (opnamen van panden, gebouwen en/of objecten, causaliteitsonderzoeken en schadebepalingen conform de vigerende toepasselijke richtlijnen, protocollen en gedragscode, opgesteld door de Kamer Opname van het NIVRE). De bewoner kan kiezen uit deze lijst.
De bewoner mag ook zelf de opdracht voor contra-expertise aan een expert die niet op de lijst staat. De kosten hiervoor zijn wel voor rekening van de bewoner. Het waterschap kan hiertoe geen opdracht verlenen door het raamcontract met de experts op de lijst. Van dit raamcontract mag het waterschap niet zomaar afwijken.
Lees de rapporten
Heeft u verdere vragen? Neem dan contact met ons op
Als u vragen heeft over een schademelding naar aanleiding van het project KIS die in behandeling is, neem dan contact op met uw contactpersoon binnen het waterschap.
Voor alle overige vragen: neem contact op via email (info.kis@wsrl.nl) of telefoon (0344 - 64 90 90). Het telefoonnummer is op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 12:00 uur en van 13:00 - 16:30 uur.