Project Digitale Peilstok
De intelligente peilstok (werknaam IP) of iCone (productienaam) is een innovatief meetinstrument waarmee o.a. in watergangen baggervolumes bepaald kunnen worden. Baggeren is een maatregel om voldoende doorstroming te kunnen garanderen en de gewenste waterkwaliteit te kunnen bereiken. Adequaat baggeren vereist allereerst, dat de te verwijderen baggervolumes nauwkeurig kunnen worden gevisualiseerd en vastgesteld. De klassieke wijze van meten, een handmatige meting met behulp van een analoge peilstok levert voornamelijk subjectieve niet door derden te reproduceren data op. De iCone kent dit probleem niet. Het resultaat wordt niet beïnvloed door de persoon die de meting uitvoert. Daarmee is de meting reproduceerbaar en is de data van een veel hogere kwaliteit dan in het geval van de huidige klassieke of digitale metingen. Dat leidt ook tot kostenbesparingen omdat er zo minder discussies ontstaan over de precieze baggervolumes die een aannemer moet verwijderen of verwijderd heeft.
Doelstellingen
- De iCone tot een geaccepteerde en als standaard toegepaste techniek ontwikkelen en het gebruik van deze standaard stimuleren, zodat er minder tot geen discussie gevoerd hoeft te worden bij het vaststellen van baggervolumes.
- Het streven is erop gericht om de iCone of de daarin verwerkte techniek in de komende 5 jaar in het geval van baggervolume bepaling als standaard toe te passen.
Werkwijze
Het project IP / iCone is opgezet door gebruik te maken van bijdragen van participerende organisaties in de werkgroep, waarbij de deelnemers tot in detail betrokken worden bij en deelnemen aan het ontwerpproces bij het tot stand komen van het eindproduct. Juist het betrokken blijven bij het ontwikkelen van het product zorgt ervoor dat de ontwikkelaar een instrument bouwt dat voldoet aan de eisen en wensen die de eindgebruiker hieraan stelt.
Actualiteit
Uit de veldtesten in mei 2015, uitgevoerd met het 1e prototype, bleek dat er nog een aantal zaken verbeterd moet worden. Het gaat o.a. om de snelheid van data-verwerking, het probleem van aanhangend slib waardoor de sensoren in de peilstokwand onvoldoende werken en het aspect hysterese, waardoor er gegevens van een vorige meting als geheugen in het materiaal achterblijven. Alle in de 1e testfase benoemde omissies zijn inmiddels opgelost en met goed resultaat op laboratorium-schaal getest.
Planning
- Het 1e prototype is getest onder laboratorium en veldomstandigheden.
- Vanaf september 2015 wordt het 2e prototype onder veldomstandigheden getest in allerlei mogelijke grondsoorttypen. De metingen vinden plaats op diverse locaties in de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Gelderland en Groningen.
- Met het 3e prototype en mogelijk finale instrument worden de metingen zoals deze in de 2e testfase zijn uitgevoerd herhaald.
- Door STOWA wordt het finale toestel, door een onafhankelijke derde partij getest, waarna er een STOWA publicatie wordt uitgebracht.
Meer informatie
Partners in deze ontwikkeling zijn:
- Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimperwaard
- Waterschap Hollandse Delta
- Waterschap Scheldestromen
- Waterschap Noorderzijlvest
- Van der Zwaan Bodem- en Waterbodem projecten
- Niebeek milieumanagement BV
- STOWA
- DotOcean Nautical innovations
Links
- http://www.dotocean.eu/en/products/icone
- http://www.stowa.nl/nieuws___agenda/nieuws/intelligente_peilstok_maakt_bepalen_baggervolume_stuk_eenvoudiger
- https://www.youtube.com/watch?v=lkvUszF_38c
- https://www.youtube.com/watch?v=KJB-teW3B_w
- https://www.youtube.com/watch?v=xnClSQvmoNc
Documenten
Contact
Neem voor meer informatie contact op met Nico Maat, 0344-649090 of n.maat@wsrl.nl