Laatste nieuws deeltraject Elden-Heteren

Lees hier het laatste nieuws over het project.

januari 2025 - Clustertafels en thematafels

In januari organiseren we bijeenkomsten voor bewoners en bedrijven aan de dijk tussen Elden en Heteren en andere betrokkenen.

Clustertafels zijn bijeenkomsten over een kleiner stuk dijk, de clusters 

Tijdens die bijeenkomsten willen we samen met de betrokkenen en belanghebbenden toewerken naar een goede afweging en oplossing voor de dijkversterking. We streven naar een oplossing die zorgt voor veiligheid bij hoogwater én die goed is ingepast in de omgeving. We willen informatie ophalen en brengen. Voor de meeste clusters organiseren we in deze verkenningsfase een aantal clustertafels.

Er zijn uitnodigingen gestuurd naar de bewoners, bedrijven en andere betrokkenen.

Thematafels zijn bijeenkomsten over een bepaald thema

We organiseren bijeenkomsten over verkeer en recreatie. Over natuur, landschap en erfgoed. En over landbouw en bedrijven.

We organiseren voor de meeste thema’s een thematafel. Momenteel onderzoeken we de mogelijke oplossingen om de dijk te versterken. Dit doen we in een aantal stappen. Uiteindelijk volgt er dan een voorstel voor de beste oplossing (voorkeursalternatief). In deze verschillende fasen informeren we u en kunnen we de ervaring en kennis uit de omgeving goed gebruiken bij het vinden van de beste oplossing voor de dijkversterking. 

Het voorkeursalternatief geeft uiteindelijk het ontwerp van de dijk in grote lijnen weer. Nog niet alle details zijn dan bekend, die volgen later. 

Voor deze thematafels zijn uitnodigingen gestuurd naar betrokkenen, die zich hebben aangemeld en aan organisaties waarvan het waterschap vindt dat ze erbij moeten zijn.

Zijn er vragen of opmerkingen over de clustertafels of thematafels? 

Mail dan naar Sprok-Sterreschans-Heteren@wsrl.nl

oktober 2024 - Onderzoeken de komende tijd

Voor het maken van een dijkontwerp heeft het waterschap veel informatie nodig over de dijk en uiterwaarden en alles wat daarmee te maken heeft. Zoals informatie over de aanwezige bomen, niet-gesprongen oorlogsresten, en de milieukundige hygiënische kwaliteit van de ondergrond. Hiervoor voeren we verschillende onderzoeken uit.

In deze fase van het project, de verkenningsfase, zijn dit vooral bureauonderzoeken. Voor sommige onderzoeken gaan onderzoekers de dijk op om de situatie met eigen ogen te bekijken. De komende tijd doen zij dit voor de volgende onderzoeken:

  • Natuurtoets: 
    Met dit onderzoek kijken we naar beschermde diersoorten in het gebied. Dit doen we door te kijken waar de dieren leven en groeien en waar ze voedsel vandaan halen.
  • Bomeninventarisatie: 
    We onderzoeken de soort, hoogte en doorsnede van bomen.
  • Landschap, archeologie en cultuurhistorie : 
    We kijken naar het ontstaan van het landschap. Hoe dit vanuit vroeger is ingericht, hoe het nu nog herkenbaar is. En hoe het gewaardeerd wordt. Cultuurhistorie geeft identiteit aan een plek of een gebied. 

Als deze onderzoeken plaatsvinden ziet u mensen op de dijk of in de uiterwaarden. U ondervindt hier geen overlast van.

Met de informatie die deze onderzoeken opleveren krijgen we een beter beeld van de omgeving. Zoals met welke bijzonderheden we in het landschap en de natuur we rekening moeten houden. Of over de waarden die we willen behouden. En welke dijkversterkingsmaatregelen er wel en niet kunnen op deze locaties  .

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met één van onze omgevingsmanagers via het e-mailadres sprok-sterreschans-heteren@wsrl.nl. 
 

september 2024 - Reactienota

Na de kennisgeving (zie bericht hieronder) hebben we de vragen beantwoord en in een document gezet: de reactienota. In deze nota staan de reacties en opmerkingen die zijn ontvangen tijdens de periode waarin de kennisgeving ter inzage lag. En ook de antwoorden en eventuele aanpassingen die zijn doorgevoerd op basis van de reacties. De reactienota geeft een overzicht van de belangrijkste thema’s en zorgen die door de omgeving zijn geuit, en hoe het waterschap hiermee omgaat. Het deeltraject Elden-Heteren maakt deel uit van dijkversterking Sprok-Sterreschans-Heteren.

Belangstellenden kunnen de reactienota en andere relevante documenten bekijken op de pagina Documenten.

juni 2024 - Eerste inloopbijeenkomst over dijkversterking tussen Elden en Heteren

Wij kijken terug op een geslaagde avond

Op 20 juni was de eerste bijeenkomst voor bewoners, bedrijven en andere betrokkenen. Er kwamen zo’n 90 geïnteresseerden. Onder hen waren veel mensen die langs de dijk wonen. Er waren ook mensen van belangenverenigingen en inwoners van het dorp Driel.

Bij verschillende tafels konden mensen over uiteenlopende onderwerpen informatie krijgen. Bijvoorbeeld over waarom de dijkversterking nodig is en wat dat voor de persoonlijke situatie van mensen betekent, publiekrechtelijke procedures en de planning. Ook konden mensen informatie krijgen én geven welke aandachtspunten er in omgeving van de dijk zijn. Er was volop ruimte om in gesprek te gaan met medewerkers van het project. Voor de mensen die direct langs de dijk wonen volgen eind dit jaar/begin volgend jaar kleinere bijeenkomsten, de zogenaamde clustertafels. Zij krijgen hier persoonlijk bericht over. Ook volgen parallel hieraan bijeenkomsten over specifieke thema’s (verkeer, recreatie, ruimtelijke inpassing en natuur en ecologie). Over deze thematafels volgt later nog meer informatie.

Naast projectmedewerkers waren er medewerkers van onze gebiedspartners (gemeente Overbetuwe en provincie Gelderland) aanwezig.

Kennisgeving waarop iedereen kan reageren

Met een officiële kennisgeving is het project gestart. Een ‘kennisgeving voornemen en participatie’ is de formele start van het project. Deze is gepubliceerd in diverse kranten en ook te vinden op mijnoverheid.nl. De kennisgeving lag tot 15 augustus ter inzage.