Koplopers werken samen: meer grip op rioolwaterlozingen bij bedrijven

Waterschap Rivierenland sluit aan bij de koplopers die hun krachten bundelen om meer grip te krijgen op indirecte afvalwaterlozingen bij bedrijven. Gisteren ondertekende heemraad Esther Groenenberg het convenant.

De overheden zien dat er nog veel moet gebeuren om de waterkwaliteit te verbeteren en delen de ambitie om hierin beter samen te werken onderling én met bedrijven. Gisteren sloten acht partners aan, onder wie Waterschap Rivierenland.

Arne Weverling, gedeputeerde bij de provincie Zuid-Holland: “Schoon water is essentieel voor drinkwater, gezondheid, industrie, natuur en landbouw. Maar de waterkwaliteit in onze provincie is niet op orde. Een belangrijke factor om vervuiling tegen te gaan is het verbeteren van grip op indirecte lozingen. Via indirecte lozingen kunnen namelijk veel schadelijke stoffen in het water terecht komen. Om dit beter aan te pakken, is samenwerking in de hele afvalwaterketen nodig.”

Heemraad Groenenberg en de andere partners van de koplopers.

Doel van het convenant

De focus ligt op het beter benutten van kennis en inzet, zoals het delen van menskracht en het stroomlijnen van werkprocessen. Op basis van een gezamenlijke probleemanalyse en praktijkervaringen is een plan van aanpak opgesteld. Het doel is om vóór eind 2027 alle risicovolle indirecte lozingen te beoordelen en waar nodig aan te passen.

Wat zijn indirecte lozingen?

In­di­rec­te lo­zin­gen zijn stof­fen die via het ri­ool in het wa­ter ko­men. Dit ge­beurt bij­voor­beeld als be­drij­ven af­val­wa­ter met che­mi­sche stof­fen of an­de­re ver­vui­ling lo­zen op het ri­ool. Het ri­ool­wa­ter komt daar­na bij een wa­ter­zui­ve­rings­in­stal­la­tie te­recht, waar het wordt schoon­ge­maakt, echter kan niet alle vervuiling worden verwijderd. Be­drij­ven moe­ten zich daarom bij rioollo­zin­gen aan re­gels hou­den.

Wie doen er mee aan deze samenwerking?

De koplopergroep is een brede en diverse groep vertegenwoordigers van gemeenten, waterschappen, Rijkswaterstaat, omgevingsdiensten en de provincie Zuid-Holland. De provincie stimuleert ook andere ketenpartijen met een rol in de aanpak op indirecte lozingen zich aan te sluiten bij de samenwerking.