Herstel zomerkades na graverij door bevers
Op verschillende plekken in het rivierengebied herstelt Waterschap Rivierenland schade aan zomerkades en rivierdijken, na graverij door bevers. In Brakel startte het werk deze week.
Het was heel lang heel nat
Het vele hoogwater van afgelopen winter was voor bevers een uitkomst: veel uiterwaarden en buitenpolders stonden lang onder water. Dit voorjaar controleerden onze dijkbeheerders alle zomerkades en rivierdijken op schade. Graverij door bevers leidde op verschillende plekken tot schade die in de zomer wordt hersteld. Omdat de Waal nog lang hoog bleef, liet herstel soms op zich wachten. Nu de rivier daalt, starten verschillende werkzaamheden in Brakel, Heerewaarden en elders.
Akkers en voetbalvelden in Brakel
In de Brakelse zomerkade, die vlak langs de Waal loopt, zijn meerdere holen gevonden. Meterslange gangen worden uitgegraven, gaten gedicht met 50 kuub klei en aan de rivier wordt nieuwe stortsteen aangebracht. De zomerkade beschermt akkers, de Veerweg en de voetbalvelden van BZC'14. Als de Waal hoog komt, kan de zomerkade overstromen. Zoals in februari 2021:
Waterschap dringt aan op effectieve landelijke aanpak
De bever is een indrukwekkende beschermde diersoort die hoort bij de natte natuur in het rivierengebied. Tegelijk vormt graverij door bevers het grootste risico voor dijken in het rivierengebied. Hoe we duurzaam samenleven met de bever onderzoeken we via het Kenniscentrum Bever. Daarin werken waterschappen, provincies, het rijk, ProRail en de Zoogdiervereniging. Dezelfde partners stelden ook ons beverprotocol op, dat we hanteren als we de bever tegenkomen in ons werk. Daarin lopen ingrepen op van minimale verstoring tot afschot. We wisten die laatste stap tot nu toe te beperken tot slechts twee kritieke situaties: Wamel in 2022 en Dodewaard in 2023. Waterschap Rivierenland juicht toe dat nu wordt gewerkt aan een landelijke aanpak.