Golf op de Rijn: zomerkades en rivierdijken doen hun werk

Een deel van het water dat in Duitsland voor overlast en calamiteiten zorgt, stroomt via de Rijn naar ons toe. Een piek van ruim 13 m +NAP wordt bij Lobith verwacht op vrijdagochtend. Dijken doen hun werk. We verwachten dat zomerkades niet overstromen. Andere uiterwaarden zullen grotendeels overstromen.

Het meeste water in het getroffen Duitse gebied stroomt naar de Donau. Slechts een deel bereikt ons via de Rijn. Een zomerse golf als deze komt in het rivierengebied ongeveer eens per tien jaar wel voor, door dooi in de Alpen of door neerslag. Het is een indrukwekkend gezicht. Na het weekend zakt de waterstand langzaam.

Lager dan in juli 2021

De huidige golf blijft een meter onder de waterstand van juli 2021, toen het in buitenpolders spannend was voor akkerbouwers en hun gewassen. Overstromen zullen de zomerkades nu niet. Wel treedt kwel op. Ook binnen de rivierdijken neemt kwel toe, een natuurlijk proces waardoor ook kelders en kruipruimtes opnieuw nat kunnen worden.

De zomerkade van de Roswaard bij Doornenburg keert het water van het Pannerdensch Kanaal. In de verte de heuvels van Elten (links) en Nijmegen (rechts).

Werk aan de dijk ligt deels stil

De rivierdijken doen hun werk. Bij de dijkversterking Tiel-Waardenburg herstelt de aannemer de dijk in Varik tot het veilige niveau. Het buitendijkse werk ligt stil, net als de losplaatsen aan de Waal. Bij deze rivierwaterstand kan werk op de dijk zelf doorgaan. Ook het maaien van dijken gaat door, tot waar het water komt.

Het maaien van dijken gebeurt zoals altijd gefaseerd. Aan de rivierzijde doen we dat tot waar het water komt. In Nijmegen-Lent staat het water nog nauwelijks tegen de dijk. Wel begint de Spiegelwaal mee te stromen.

Gemaal Pannerling opnieuw onder water

Bij Doornenburg overstroomt de bouwplaats van het nieuwe gemaal de Pannerling. Dat gebeurde afgelopen winter al meerdere keren. De aannemer hervat het werk zodra het Pannerdensch Kanaal zakt.

Natuurbeheerders, pontbazen, veehouders en camping-eigenaren nemen zelf maatregelen. Ze verplaatsen hun kuddes, kiezen voor een hogere veerstoep of ontruimen hun terrein.

Bij Gendt is het buitendijkse terrein van camping Waalstrand deels ontruimd en overstroomd.