Erfgoed
Het landschap tussen de grote rivieren is het resultaat van eeuwen aan mensenwerk en natuurkracht. Water was er altijd een vriend en een vijand. Het rijke erfgoed van Waterschap Rivierenland omvat een schat aan historische documenten, voorwerpen, gebouwen en landschapselementen. Ons erfgoed draagt bij aan historisch besef, collectief geheugen en aan antwoorden op nieuwe uitdagingen.
In beeld: watererfgoed in het rivierengebied
Al ruim 750 jaar is er een waterbestuur in het rivierengebied. Ons erfgoed vind je overal: de dijken, de gemalen, de sloten. Bekijk onze meest bijzondere monumenten en landschappen in deze videoreeks.
Honderd jaar waterbeheer op de Linge: de Kolff connectie
In 1924 beschreef een commissie onder leiding van watergraaf G. Kolff hoe het waterbeheer van de Linge er uit moest zien. Een eeuw later schuift achterkleinzoon en waterschapper Arnold Beverloo aan bij collega Saskia Dubbeldam om het rapport te vergelijken met de huidige praktijk en toekomstige uitdagingen. Erfgoed blijkt vol lessen te zitten.
Bekijk hier de reeks van 4 afleveringen:
Het originele rapport ligt in het familiearchief, maar een exemplaar is ook in te zien bij het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel.
Op 12 februari 1273 startte graaf Floris V van Holland het eerste waterschapsbestuur in het rivierengebied. 750 jaar later staan we stil bij onze rijke ervaring en vooral hoe we die inzetten voor de toekomst. Ons werk aan sterke dijken, schoon en voldoende water gaat door.
In 2023 vieren we ons jubileum. Lees hier alles over de historie, ons werk en de activiteiten.
Erfgoed in kaart
In deze online kaart tonen we waar je ons erfgoed vindt in het rivierengebied. LET OP: de kaart is 'work in progress' en nog niet volledig.
Bekijk hier de online kaart.
Tips en aanvullingen ontvangen we graag via erfgoed@wsrl.nl.
Waterschap Rivierenland ontstond tussen 2002 en 2004 door fusies in Gelderland, Brabant en Zuid-Holland. Elke rechtsvoorganger was al een bundeling van talloze dorpspolders, dijkstoelen en hoogheemraadschappen. In totaal telt ons waterschap een stamboom van 474 rechtsvoorgangers.
Met het Regionaal Archief Rivierenland inventariseert het waterschap het watererfgoed. Deze inventarisatie moet ertoe leiden dat in 2027, als het huidige waterschap 25 jaar bestaat, ons erfgoed inzichtelijk en ontsloten is.
Archief en collectie
Eeuwen aan bestuur en ontwikkeling leverden een schat aan historische documenten, voorwerpen en verhalen op. Prachtige kaarten, foto’s, tekeningen en drukwerk vertellen vaak verhalen die nog steeds van betekenis zijn. Het archief van ons waterschap wordt beheerd door verschillende instellingen, maar is centraal ontsloten via Regionaal Archief Rivierenland in Tiel.
Uiteenlopende voorwerpen herinneren aan oude gebruiken en werkwijzen van het waterschap. Zoals de bodebussen, meubels en gereedschappen. Indrukwekkend is de collectie hensbekers, waarmee heemraden dronken op hun aanstelling.
Landschap: dijk en sloot
De rivierdelta was al vroeg bewoond, op hoge oeverwallen en terpen. In de 13de eeuw kwamen er aaneengesloten dijken die een gebied droog hielden. Sindsdien braken dijken nog honderden keren door, de laatste keer in 1953 in de Alblasserwaard en Altena. In 1995 ging het net goed. Nog steeds zijn dijken, wielen en dijkmagazijnen bepalend in het landschap. Het grootste wiel van Nederland bleef over nadat de Diefdijk bij Schoonrewoerd doorbrak in 1573.
Achter de dijken werd het land ontgonnen, steeds verder de moerassen in van de natte komgronden. Het systeem van sloten en vaarten dateert op veel plekken nog uit die vroegste tijd, waarna er altijd aan werd gesleuteld. Herkenbaar zijn nog altijd de tiendwegen, kwelkades, boezemkades en molens. Deze landschappelijke structuren van dijken en sloten is goed te lezen in de kaart 'leven met water' van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Industrieel erfgoed
Eeuwenlang maalden molens het water de polders uit. Niet voor niks heet dit een 'gemaal'. Hoe dat werkte, is het best te zien bij de beroemde molens van Kinderdijk. Sinds machines het werk overnamen van molens, houden gemalen het water op peil. Stoom werd opgevolgd door diesel en elektriciteit. Soms zijn historische gemalen nog altijd in gebruik, zoals het Hollands-Duits gemaal in Nijmegen en het Kolff-gemaal in Hardinxveld.
In de vorige eeuw begon het zuiveren van afvalwater, nu een kerntaak van ons waterschap. In Zaltbommel kwam in 1946 de eerste moderne waterzuiveringsinstallatie van het rivierengebied.
Meer over historische gemalen in Appeltern, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden (stichting). Meer over poldermolens in het rivierengebied van Gelderland, Brabant en de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden (stichting).
Gebouwen
Langs elke rivier en in elke polder staan gebouwen die herinneren aan de geschiedenis van het waterschap. Zoals de kenmerkende dijkmagazijnen, waar zandzakken en schotbalken werden bewaard. Of de kantoorgebouwen, zoals het historische Waardhuis in Kinderdijk. Of werkplaatsen en schuren, zoals de griendwerkerskeet in Hank en de roedenloods in Groot-Ammers.
Soms kregen gebouwen een nieuwe functie, als onderkomen voor een lokale stichting voor educatie, historie of toerisme.
Waterlinies en vestingen
Rivieren vormen een natuurlijke grens tussen machthebbers. Het rivierengebied was vaak het toneel van gewapende strijd. Water was vaak een wapen, met waterlinies en versterkingen. De Romeinen bouwden hier hun Limes. Gelderse, Hollandse en Brabantse heersers bouwden hun kastelen. Dit was het slagveld tussen Spaanse, Franse, Duitse, geallieerde en Nederlandse legers.
Nog steeds herinneren vooral de waterlinies ons aan het militaire verleden: stadswallen zijn onderdeel van de rivierdijken in vestingen als Gorinchem, Vianen en Nieuwpoort. Stadspoorten doen dienst als coupures (doorgangen in de dijk), zoals de Waterpoorten van Woudrichem en Tiel. Sluizen, dijken en kanalen voor de landsverdediging zijn nog altijd onderdeel van ons watersysteem. Zoals de Lingesluizen in Asperen, het Inundatiekanaal in Tiel en de Diefdijk.
Meer over de Oude Hollandse Waterlinie, Nieuwe Hollandse Waterlinie, Romeinse Limes, de Bevrijding in 1944-1945 en het Rampjaar 1672.
Markeringen
Langs de dijken en sloten in het rivierengebied zijn tal van sporen te vinden van ons verleden. Merktekens markeren oude rechtsgebieden, rampen en dijkversterkingen. Gevelstenen tonen het waterpeil aan van vroegere overstromingen. Het peil werd afgelezen van historische peilschalen op dijken en nog altijd bij onze stuwen en gemalen.
Wapen
Het heraldisch wapen van Waterschap Rivierenland werd in 2005 toegekend door de Hoge Raad van Adel. Onderdelen zijn herleidbaar tot de wapenschilden van rechtsvoorgangers. Zoals de schildhouders, een leeuw en een knobbelzwaan. De 'gekanteelde balk' staat voor de fortificaties in de regio en herinnert aan het wapen van Van Arkel. Dit geslacht was van grote invloed in het Gelders-Hollands grensgebied. De golven herinneren aan de vele rivieren in het gebied. De zilveren zalm herinnert aan de vissen in de wapens van de vroegere zuiveringsschappen en van Alm en Biesbosch.
De informatie over waterschapserfgoed is in ontwikkeling en niet volledig.
Contact: erfgoed@wsrl.nl