Een gebouw bouwen of verbouwen

Op deze pagina vindt u meer informatie over het bouwen of verbouwen van een gebouw in de buurt van een dijk. Een gebouw heeft invloed op de stabiliteit van een dijk. Bovendien neemt een gebouw ruimte in die nodig kan zijn voor een dijkversterking. Daarom mag er in principe niet gebouwd worden op of in de buurt van een dijk of andere waterkering. Op deze pagina leest u wat er wel kan en hoe u een vergunning kunt aanvragen.

Checken op u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen? Dat doet u in het Omgevingsloket Online! Daar kunt u ook de vergunning aanvragen of de melding doen. U kunt inloggen met DigiD (particulier) of eHerkenning (bedrijf). 

OMGEVINGSLOKET

Het waterschap denkt met u mee

Medewerkers van het waterschap denken graag met u mee. Ze kijken wat in uw situatie de mogelijkheden zijn en de beste oplossing is. Dat is vaak verstandig en helpt om de aanvraag sneller te behandelen. U weet zo bijvoorbeeld wat wel en niet kan. En welke stukken u moet opsturen. Heeft u vragen? Of twijfelt u ergens over? Neem contact op met de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving van Waterschap Rivierenland (e-mail: vergunningen@wsrl.nl). 

Heb ik een vergunning nodig of hoef ik alleen een melding te doen?

In de meeste gevallen heeft u bij het bouwen of verbouwen van een gebouw in de buurt van een dijk een vergunning nodig. In een paar gevallen mag u bouwen of verbouwen zonder melding of vergunning. In de Giessenzoom mag u een botenhuis, recreatiewoning of bijgebouw bouwen of verbouwen met een melding. U houdt zich wel aan de regels van het waterschap. Welke? Dat leest u verderop. 

Mag u een gebouw bouwen of verbouwen met een melding? Dan doet u deze melding in het Omgevingsloket. Een telefoontje naar het waterschap is niet voldoende. Voldoet u niet aan de regels voor een melding? Dan heeft u een vergunning nodig. Ook voor een vergunning gaat u naar het Omgevingsloket.

  • Bent u particulier? Dan heeft u uw DigiD nodig om een melding te doen.
  • Heeft u een bedrijf of vertegenwoordigt u een bedrijf? Dan heeft u eHerkenning nodig om een melding te doen.

OMGEVINGSLOKET

Wat kost een vergunningsaanvraag?

Er zijn drie mogelijkheden:

  1. U hoeft het bouwen of verbouwen van een gebouw alleen te melden: dat kost u niets. Denk er wel aan dat u het aanleggen van een steiger, terras of vlonder meldt. Dit doet u bij het Omgevingsloket.
  2. U heeft een vergunning nodig voor het bouwen of verbouwen van een gebouw. U betaalt dan kosten (leges) als wij uw aanvraag voor een vergunning in behandeling nemen. U betaalt bij een aanvraag voor een vergunning altijd (een deel van) de leges. Ook als wij de vergunning weigeren of u uw aanvraag intrekt. In de legesverordening vindt u de kosten. 
  3. U mag een gebouw bouwen of verbouwen zonder melding of vergunning: dat kost u niets.

LEGESVERORDENING

Waar mag ik een gebouw bouwen of verbouwen zonder melding of vergunning?

U mag een gebouw bouw of verbouwen zonder melding of vergunning op de Slaperdijk en de Meidijk. U houdt zich aan de volgende regels:

  • U bouwt of verbouwt een gebouw op de Slaperdijk in Kesteren of de Meidijk in Zuilichem.
  • Is er een onderhoudspad aanwezig? Dan zorgt u ervoor dat het onderhoudspad toegankelijk blijft voor het uitvoeren van onderhoud aan de dijk en voor inspectie van de dijk. 
  • U graaft niet dieper dan 0,50 meter.
  • U roert geen grond dieper dan 0,50 meter.

Hoe mag ik een gebouw verbouwen zonder melding of vergunning?

U mag een gebouw aan de binnenkant verbouwen zonder melding of vergunning. U houdt zich aan de volgende regels:

  • U verandert niets aan de kelder, de fundering of de hoogte van de vloer boven de kelder of kruipruimte.
  • U voert geen werkzaamheden in de grond uit. U mag wel de kruipruimte opvullen. 
  • U maakt het volume van de woning niet groter. Een dakkapel plaatsen mag wel. 

Waar mag ik met een melding een gebouw bouwen of verbouwen?

U mag in de Giessenzoom met een melding een botenhuis, recreatiewoning of bijgebouw bouwen of verbouwen. U houdt zich aan de volgende regels:

  • U bouwt de recreatiewoning of het bijgebouw minimaal 1,00 meter uit de insteek van de Giessen of een ander water. 
  • U bouwt de recreatiewoning of het bijgebouw niet in een dijk of kade.
  • Neemt de waterberging door de bouw van de recreatiewoning of het bijgebouw af? Dan compenseert u de afname in waterberging door het graven of vergroten van een insteekhaven. Dit doet u op hetzelfde perceel als waar u de recreatiewoning of het bijgebouw bouwt. Het gaat om de afname in waterberging in m3 tussen 0,25 meter beneden NAP en 0,00 meter NAP.
  • Bouwt u een botenhuis? Dan bouwt u deze boven een insteekhaven in de beschermingszone van de Giessen.

Ik heb een vergunning nodig voor het bouwen of verbouwen van een gebouw. Wat nu?

U kunt een vergunning aanvragen in het Omgevingsloket.

VERGUNNING AANVRAGEN

Heeft u vragen?

Stuur dan een e-mail naar de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving (vergunningen@wsrl.nl). Het is vaak verstandig dat u vooraf met het waterschap overlegt. Zo kunnen medewerkers met u meedenken om voor u de beste oplossing te vinden.

Disclaimer

De basis voor de tekst op de webpagina is de tekst van de Waterschapsverordening. Is de tekst op deze webpagina anders dan de tekst van de Waterschapsverordening? Dan geldt de tekst van de Waterschapsverordening.

WATERSCHAPSVERORDENING

Heeft u gevonden wat u zocht?