Dijkversterking Streefkerk-Ameide-Fort Everdingen
Waterschap Rivierenland werkt de komende jaren aan de Lekdijk. We versterken stap voor stap de dijk langs het traject Streefkerk-Ameide-Fort Everdingen. We noemen dit dijkversterkingproject SAFE.
SAFE-samenwerking ontwerpteamovereenkomsten ondertekend
Op 18 november 2024 hebben we een feestelijk moment gevierd: de officiële start van de intensieve samenwerking tussen 3 partijen. Het SAFE-team heeft twee belangrijke contracten ondertekend: één met de aannemerscombinatie ‘SAFE DijkAlliantie’ (GMB, Ploegam en Dura Vermeer) en één met het adviesbureau (Sweco-Arcadis). De ondertekening vond plaats op de werklocatie in Gorinchem. Dit moment markeert het begin van een mooie samenwerking tussen drie partijen om samen de planuitwerkingsfase van de Dijkversterking SAFE vorm te geven.
V.l.n.r. Piebe Idema (Sweco/Arcadis), Peter Lobbezoo (WSRL), Gijs Ploegmakers (Ploegam), Harbert van der Wildt (Dura Vermeer), Edwin van der Poel (GMB), Bram de Fockert (WSRL).
Nota Addendum Voorkeursalternatief (VKA)
In augustus 2024 is de Nota Addendum VKA gepubliceerd. In 2022 was er al een eerste versie van het VKA die over ca. 10 kilometer dijkversterking ging. In 2023 is na onderzoek besloten om meer kilometers te versterken; 12,3 kilometer in plaats van ca. 10 kilometer en alle faalmechanismen binnen deze scope op te lossen. Daarom is er een aanvulling (addendum) op het VKA van 2022 gemaakt. Dit addendum VKA, inclusief addendum milieueffectrapportage deel A en B, lag in augustus/september 2024 ter inzage. De drie documenten kunt u hieronder vinden:
- Nota Addendum Voorkeursalternatief
- Addendum Milieueffectrapportage (MER) Fase 1 deel A
- Addendum Milieueffectrapportage (MER) Fase 1 deel B
Dijkversterking in het kort
Sinds 2017 zijn er nieuwe landelijke veiligheidsnormen. Het Rijk heeft besloten dat alle inwoners en bedrijven achter dijken of duinen in 2050 beter beschermd moeten zijn tegen overstroming. Het dijkversterkingsproject SAFE is onderdeel van het nationale Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). We versterken daarom de Lekdijk stap voor stap, op de gedeelten waar dit het hardst nodig is. Uiterlijk in 2050 moet het gehele dijktraject aan de wettelijk vereiste veiligheidsnorm voldoen.
Van 10 naar 12 kilometer en hoogteopgave
In september 2023 is bekend geworden dat het te versterken traject van SAFE wordt uitgebreid met enkele korte delen, samen 2 kilometer. In een eerder plan (het Voorkeursalternatief), zouden we in totaal 10 kilometer dijk versterken. Met de uitbreiding komt het totale traject op 12 kilometer. Deze uitbreiding komt voort uit nadere onderzoeken en uit advies van experts van het Hoogwaterbeschermingsprogramma HWBP.
Tijdens de verkenningsfase zou de benodigde hoogte mogelijk later aangelegd worden. De hoogteopgave wordt nu wél in het nieuwe plan meegenomen. De reden is dat het waterschap nu maar één keer werkzaamheden hoeft uit te voeren voor de deur van de bewoner, op dat traject. Deze optimalisatie blijkt beter en efficiënter te zijn.
Het dagelijks bestuur van het waterschap heeft in september 2023 ingestemd met de uitbreiding van 2 km en het meenemen van de hoogteopgave. Met deze uitbreiding is de veiligheidsopgave opnieuw vastgesteld voor SAFE. Het waterschap heeft daarmee duidelijk in beeld op welke onderdelen en locaties de dijk niet aan de gestelde veiligheidsnorm voldoet. De direct betrokkenen hebben hierover in september 2023 een persoonlijke brief ontvangen.
Planuitwerkingsfase
Het project SAFE zit momenteel in de planuitwerkingsfase die ongeveer 3 jaar duurt. Het is een belangrijke fase waarin we intensief contact hebben met direct belanghebbenden. Het doel van de planuitwerkingsfase is om tot een projectbesluit te komen. Dit doen we samen met de uitvoerende partij(en). Naar verwachting zal in het najaar bekend worden met welke uitvoerende partij(en) we gaan samenwerken.
Bestuurlijke vaststelling voorkeursalternatief
Op 12 juli 2022 heeft het dagelijks bestuur van Waterschap Rivierenland de Nota Voorkeursalternatief (VKA), de Milieueffectrapportage (MER) en de bijbehorende reactienota vastgesteld. In de huidige planuitwerkingsfase wordt het voorkeursalternatief (globaal ontwerp) nog gedetailleerder uitgewerkt, samen met direct belanghebbenden. Hieronder kunt u de vastgestelde documenten inzien en digitaal door de Nota VKA bladeren:
- De Nota Voorkeursalternatief (VKA) 2022 in pdf bestand
- Reactienota 2022 (inspraakreacties en beantwoording)
- Milieueffectrapportage fase 1 2022 - deel A
- Milieueffectrapportage fase 1 2022 - deel B
Nota voorkeursalternatief (VKA): in de verkenningsfase zijn de kansrijke oplossingen om de dijk te versterken aangescherpt tot drie kansrijke alternatieven. Vervolgens zijn deze alternatieven afgewogen en is op basis van deze afweging het voorkeursalternatief samengesteld. Hoe tot een voorkeursalternatief is gekomen, staat uitgebreid omschreven in een Nota Voorkeursalternatief.
Reactienota: tijdens de terinzagelegging van de Nota Voorkeursalternatief zijn inspraakreacties van bewoners ontvangen. In een reactienota staat per ingediende inspraakreactie een antwoord en/of wat het waterschap hiermee heeft gedaan.
Milieueffectrapportage (MER): dit is een hulpmiddel bij het nemen van besluiten. Op deze manier krijgt het milieubelang een volwaardige plaats in de besluitvorming. Alle milieueffecten worden hierin in beeld gebracht. Het gaat hier om de 1e fase van het project.
Verkenningsfase
In de verkenningsfase is onderzocht welke mogelijkheden en wat de kansrijke alternatieven zijn om de desbetreffende dijkvakken te versterken. Er is onderzocht hoe dit past binnen de omgeving en wat de effecten zijn. Hierbij is gekeken naar de technische opgave, de ruimtelijke inpassing en eventuele initiatieven vanuit de omgeving. Van de verschillende mogelijkheden zijn vervolgens een aantal varianten nader uitgewerkt. In juli 2022 is de VKA vastgesteld en zijn we overgegaan van verkenningsfase naar de planuitwerkingsfase.
De Kennisgeving voornemen & kennisgeving participatie is in september 2020 gepubliceerd in het Waterschapsblad.
Informatiebijeenkomsten
De bewonersbijeenkomsten die tot nu toe zijn geweest zijn:
Bijeenkomsten 2024
- In juni en juli zijn er drie informatieavonden geweest om het 'Addendum VKA' toe te lichten. De presentaties van deze avonden zijn hieronder terug te vinden onder het kopje 'documenten'.
- In februari en maart hebben we per dijkzone een dijkatelier georganiseerd. De documenten, de 'praatplaten' en presentaties per dijkzone, zijn onderaan deze pagina terug te vinden onder het kopje 'documenten'.
Bijeenkomsten 2023
- Inloopavonden eind 2023: op 23, 28 en 30 november in Vianen en Ameide. Voor deze bijeenkomsten zijn specifieke bewoners en betrokkenen uitgenodigd om de nieuwe scope van 10 naar 12 km. toe te lichten.
Bijeenkomsten 2021 en 2022
- Inloopavonden 2022: 30 november in Vianen, 8 december in Streefkerk en op 12 december in Ameide. Per dijkzones is het ontwerpproces toegelicht. De presentatie en er is een algemeen verslag is nog na te lezen.
- Onlinebijeenkomst 2022: 17 en 22 februari 2022 is een online bijeenkomsten gehouden om toelichting te kunnen geven op de concept Nota Voorkeursalternatief en de concept Milieueffectrapportage. De presentatie kunt u nog nalezen.
- Webinar 2021: 9 maart 2021 over de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) - presentatie en verslag.
Online werksessies 2021
In mei/juni 2021 zijn online werksessies georganiseerd om de schetsontwerpen van de kansrijke alternatieven aan de directbetrokkenen te tonen en hierover in gesprek te gaan. Tijdens elke bijeenkomst is een algemene presentatie getoond. Vervolgens zijn de kansrijke alternatieven besproken per dijkzone. Van elke bijeenkomst is een verslag (digitale post-its) gemaakt.
- 17 mei 2021: dijkzone Helsdingen en Sluis. Mural verslag van Helsdingen en Sluis en het gespreksverslag.
- 18 mei 2021: dijkzone Fort Everdingen en Vianen-Oost. Mural verslag van Fort Everdingen en Vianen-Oost en het gespreksverslag.
- 25 mei 2021: dijkzone Achthoven Oost en West. Mural verslag van Achthoven Oost en Achthoven West en het gespreksverslag.
- 27 mei 2021: dijkzone Veerstoep Streefkerk West. Mural verslag van Veerstoep Streefkerk West en het gespreksverslag.
- 1 juni 2021: dijkzone Tienhoven en Langerak. Mural verslag van Tienhoven en Langerak en het gespreksverslag.
- 2 juni 2021: dijkzone Veerstoep Streefkerk Oost. Mural verslag van Veerstoep Streefkerk Oost en het gespreksverslag.
Informatiebijeenkomsten 2020
In september 2020 zijn drie informatiebijeenkomsten georganiseerd waarbij een toelichting is gegeven op het project. Hierin is besproken waarom we de Lekdijk stap voor stap gaan versterken, wat we gaan doen in de verkenningsfase en wat de planning in grove lijnen is. De presentatie en de verslagen per bijeenkomst kunt u teruglezen:
- Op 24 september in Streefkerk
- Op 28 september in Ameide
- Op 29 september in Vianen.
Meer informatie
De omgevingsmanagers van SAFE blijven graag in contact met de omwonenden en betrokkenen. Voor vragen of voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met het omgevingsteam per mail safe@wsrl.nl of telefonisch 0344-227788.
Boekje ‘Dijken voor beginners’
Het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) heeft een informatief boekje gemaakt, speciaal voor iedereen die te maken heeft met een dijkversterking. Want het verbeteren en versterken van een dijk is ingewikkeld. Met dit boekje helpen we u op weg met informatie over dijktechnieken, plannen en processen. Het boekje ‘Dijken voor beginners’ is te downloaden of te bestellen bij het Hoogwaterbeschermingsprogramma.
Aanmelden voor Nieuwsbrief
Wilt u de nieuwsbrief per mail ontvangen? Dan horen wij dat graag via mail safe@wsrl.nl.
Nieuwsbrieven
Hieronder vindt u de nieuwsbrieven (PDF) die tot nu toe zijn verschenen:
Veelgestelde vragen
We hebben een aantal veelgestelde vragen hieronder voor u op een rijtje gezet. Staat uw vraag er niet tussen? Mail uw vraag dan naar safe@wsrl.nl