Dempen

Op deze pagina vindt u meer informatie over het dempen van oppervlaktewaterlichamen. Het dempen van een oppervlaktewaterlichaam heeft gevolgen voor het watersysteem. De waterberging en de aan- en afvoer van water mogen niet worden belemmerd. 

Checken of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen? Dat doet u in het Omgevingsloket! Daar kunt u ook de vergunning aanvragen of de melding doen. U kunt inloggen met DigiD (particulier) of eHerkenning (bedrijf). 

OMGEVINGSLOKET

Het waterschap denkt met u mee

Medewerkers van het waterschap denken graag met u mee. Ze kijken wat in uw situatie de mogelijkheden zijn en de beste oplossing is. Dat is vaak verstandig en helpt om de aanvraag sneller te behandelen. U weet zo bijvoorbeeld wat wel en niet kan. En welke stukken u moet opsturen. Heeft u vragen? Of twijfelt u ergens over? Neem contact op met de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving van Waterschap Rivierenland (e-mail: vergunningen@wsrl.nl).

Heb ik een vergunning nodig of hoef ik alleen een melding te doen?

Vaak mag u een oppervlaktewaterlichaam dempen, verondiepen of versmallen met een melding. Een vergunning is niet altijd nodig. Er zitten wel regels aan het dempen, verondiepen of versmallen van een oppervlaktewaterlichaam met een melding. Welke? Dat leest u in de paragraaf ‘Hoe mag ik een oppervlaktewaterlichaam dempen, verondiepen of versmallen met een melding?’ 

Mag u een oppervlaktewaterlichaam dempen, verondiepen of versmallen met een melding? Dan doet u deze melding in het Omgevingsloket. Een telefoontje naar het waterschap is niet voldoende. Voldoet u niet aan de regels voor een melding? Dan heeft u een vergunning nodig. Ook voor een vergunning gaat u naar het Omgevingsloket.

  • Bent u particulier? Dan heeft u uw DigiD nodig om een melding te doen.
  • Heeft u een bedrijf of vertegenwoordigt u een bedrijf? Dan heeft u eHerkenning nodig om een melding te doen. 

Oppervlaktewaterlichaam dempen in de provincie Utrecht

Wilt u een oppervlaktewaterlichaam dempen in de provincie Utrecht? Bijvoorbeeld een meer, waterbekken, stroom, rivier, kanaal, plas, overgangswater, watergang of sloot? Dan kan het zijn dat u hiervoor (ook) van de provincie Utrecht een vergunning nodig heeft. Inzicht of u deze vergunning voor uw initiatief op uw locatie nodig heeft, krijgt u met behulp van de Vergunningcheck van het Omgevingsloket. Meer informatie over de vergunningplicht voor het dempen van een oppervlaktewaterlichaam in de provincie Utrecht vindt u in de Omgevingsverordening provincie Utrecht en op de webpagina van de provincie Utrecht

OMGEVINGSLOKET

Wat kost een vergunningsaanvraag?

Er zijn twee mogelijkheden:

  1. U hoeft het dempen, versmallen of verondiepen alleen te melden: dat kost u niets. Denk er wel aan dat u dit meldt. Dit doet u bij het Omgevingsloket
  2. U heeft een vergunning nodig voor het dempen, versmallen of verondiepen. U betaalt dan kosten (leges) als wij uw aanvraag voor een vergunning in behandeling nemen. U betaalt bij een aanvraag voor een vergunning altijd (een deel van) de leges. Ook als wij de vergunning weigeren of u uw aanvraag intrekt. In de legesverordening vindt u de kosten.

LEGESVERORDENING

Welk oppervlaktewaterlichaam mag u verondiepen, versmallen of dempen met een melding?

U mag een oppervlaktewaterlichaam dempen, verondiepen of versmallen met een melding als het een oppervlaktewaterlichaam is met een tertiaire status. U voldoet wel aan de voorwaarden in de paragraaf ‘Hoe mag ik een oppervlaktewaterlichaam dempen, verondiepen of versmallen met een melding?’ 

U mag een oppervlaktewaterlichaam niet dempen, verondiepen of versmallen met een melding als deze: 

  • zich in een waterkering of de beschermingszone van een waterkering bevindt
  • natuurvriendelijke oevers heeft
  • dient als afwatering van een weg  
  • specifieke natuurdoelen heeft
Hoe mag ik een oppervlaktewaterlichaam dempen, verondiepen of versmallen met een melding?
  • Het oppervlaktewaterlichaam heeft een tertiaire status.   
  • Het oppervlaktewaterlichaam:  
    • ligt niet in een waterkering of de beschermingszone van een waterkering;  
    • heeft geen specifieke natuurdoelen.  
  • Een oppervlaktewaterlichaam wordt niet afgesloten van het watersysteem.
  • De doorstroming verslechtert niet.
  • U compenseert het oppervlaktewaterlichaam dat u dempt op een andere plek binnen hetzelfde peilgebied. 
  • U compenseert het oppervlaktewaterlichaam dat u dempt op een van de volgende manieren:
    • U verbreedt een bestaand tertiair oppervlaktewaterlichaam minimaal 0,50 meter.
    • U graaft een nieuw tertiair oppervlaktewaterlichaam.
    • U verbreedt een bestaand tertiair oppervlaktewaterlichaam met minimaal 0,50 meter en u graaft een nieuw tertiair oppervlaktewaterlichaam.
  • U compenseert het oppervlaktewaterlichaam dat u dempt en houdt zich aan de regels voor het graven van water

Waar moet ik nog meer aan denken als ik een oppervlaktewaterlichaam demp?
  • U beschermt de nieuwe oevertaluds die door het dempen, versmallen of verondiepen zijn ontstaan tegen uitspoeling en inzakking.
  • U compenseert het oppervlaktewaterlichaam dat u dempt, versmalt of verondiept van tevoren. 
  • Afvoeren blijven werken. 
Ik mag niet dempen met een melding. Wat nu?

U kunt een vergunning aanvragen in het Omgevingsloket. 

VERGUNNING AANVRAGEN

Heeft u vragen?

Stuur dan een e-mail naar de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving (vergunningen@wsrl.nl). Het is vaak verstandig dat u vooraf met het waterschap overlegt. Zo kunnen medewerkers met u meedenken om voor u de beste oplossing te vinden.

Disclaimer

De basis voor de tekst op de webpagina is de tekst van de Waterschapsverordening. Is de tekst op deze webpagina anders dan de tekst van de Waterschapsverordening? Dan geldt de tekst van de Waterschapsverordening.

WATERSCHAPSVERORDENING 

Heeft u gevonden wat u zocht?