Constructie langs het water: beschoeiing

Op deze pagina vindt u meer informatie over het plaatsen van een beschoeiing. Een beschoeiing is een constructie die de oever of waterkant verstevigd. En voorkomt dat een oever in elkaar zakt of voor een deel het water inglijdt. Een beschoeiing bestaat vaak uit palen, wilgentenen of planken.

Checken of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen? Dat doet u in het Omgevingsloket! Daar kunt u ook de vergunning aanvragen of de melding doen. U kunt inloggen met DigiD (particulier) of eHerkenning (bedrijf). 

OMGEVINGSLOKET

Het waterschap denkt met u mee

Medewerkers van het waterschap denken graag met u mee. Ze kijken wat in uw situatie de mogelijkheden zijn en de beste oplossing is. Dat is vaak verstandig en helpt om uw aanvraag sneller te behandelen. U weet zo bijvoorbeeld wat wel en niet kan. En welke stukken u moet opsturen. Heeft u vragen? Of twijfelt u ergens over? Neem contact op met de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving van Waterschap Rivierenland (email: vergunningen@wsrl.nl).

Heb ik een vergunning nodig of hoef ik alleen een melding te doen?

Vaak mag u een beschoeiing plaatsen met een melding. Een vergunning is niet altijd nodig. Er zitten wel regels aan het plaatsen van een beschoeiing met een melding. Bijvoorbeeld in welk water u dit mag doen. En ook hoe lang de palen moeten zijn die u gebruikt. En welke diameter de palen hebben. En zo zijn er nog meer regels. Welke? Dat leest u verderop.

Mag u een beschoeiing plaatsen met een melding? Dan doet u deze melding in het Omgevingsloket. Een telefoontje naar het waterschap is niet voldoende.Voldoet u niet aan de regels voor een melding? Dan heeft u een vergunning nodig. Ook voor een vergunning gaat u naar het Omgevingsloket.

  • Bent u particulier? Dan heeft u uw DigiD nodig om een melding te doen.
  • Heeft u een bedrijf of vertegenwoordigt u een bedrijf? Dan heeft u eHerkenning nodig om een melding te doen. 

OMGEVINGSLOKET

Wat kost een vergunningsaanvraag?

Er zijn twee mogelijkheden:

  1. U hoeft het plaatsen van een beschoeiing alleen te melden: dat kost u niets. Denk er wel aan dat u de beschoeiing meldt. Dit doet u bij het Omgevingsloket
  2. U heeft een vergunning nodig voor het plaatsen van een beschoeiing. U betaalt dan kosten (leges) als wij uw aanvraag voor een vergunning in behandeling nemen. U betaalt bij een aanvraag voor een vergunning altijd (een deel van) de leges. Ook als wij de vergunning weigeren of u uw aanvraag intrekt. In de legesverordening vindt u de kosten.

LEGESVERORDENING

In welk water mag ik een beschoeiing plaatsen?

U mag een beschoeiing plaatsen:

  • in een water met een primaire (A) status;
  • in een water met een secundaire (B) status;
  • in een water met een tertiaire (C) status.

U mag geen beschoeiing plaatsen:

U vindt de status van een water op de legger. De legger is een kaart waarop alle wateren staan. Op deze kaart kunt u zien welke status het water heeft waar u een beschoeiing wilt plaatsen. U kunt inzoomen op een water. U kunt ook zoeken op adres of postcode. Klik op een water voor meer informatie. Heeft u dat gedaan? Dan ziet u achter 'categorie' de status van het water.

LEGGER WATEREN

Mag ik een beschoeiing plaatsen in de Giessenzoom of de Binnen- en Buiten-Giessen?

Voor de Giessenzoom en de Binnen- en Buiten-Giessen gelden andere regels.
Wanneer mag u een beschoeiing plaatsen in de Giessenzoom en de Binnen- en Buiten-Giessen?

  • u plaatst de beschoeiing in de Giessenzoom; of
  • u plaatst de beschoeiing in een tertiair water. Dit tertiair water ligt langs een primair water in de Binnen-Giessen of Buiten-Giessen;
  • het landoppervlak wordt niet groter.
beschoeiing in een sloot

Hoe mag ik een beschoeiing plaatsen zonder vergunning?

  • U plaatst de beschoeiing op de waterlijn;
  • Het talud van het water is steiler dan 1:2;
  • Is het hoogteverschil tussen waterpeil en maaiveld meer dan zestig centimeter? Dan komt de beschoeiing niet meer dan dertig centimeter boven de waterlijn uit.
  • Is het hoogteverschil tussen waterpeil en maaiveld minder dan zestig centimeter? Dan komt de beschoeiing niet meer dan zestig centimeter boven de waterlijn uit. 
  • U gebruikt palen met een lengte van minimaal 1,60 meter;
  • U gebruikt palen met een diameter van minimaal acht centimeter;
  • De afstand tussen de palen is 0,40 meter;
  • De palen zitten minimaal voor 2/3 deel in de grond. Ze steken dus maximaal voor 1/3 deel boven de grond uit.

Onder 'In welk water mag ik een beschoeiing plaatsen?' leest u in welk water u op deze manier een beschoeiing mag plaatsen. 

Let op! U moet wel een melding doen in het Omgevingsloket.
 

Tekeningen

In de tekeningen ziet u in beeld hoe u een beschoeiing mag plaatsen met alleen een melding.

Beschoeiing in beeld - dwarsdoorsnede
Beschoeiing in beeld - bovenaanzicht

Waar moet ik nog meer aan denken als ik een beschoeiing plaats?

  • De beschoeiing steekt niet uit boven het maaiveld.
  • U werkt de beschoeiing gronddicht af. Dit betekent dat grond of ander materiaal niet in het water kan komen.
  • Staat er al een beschoeiing? Dan de nieuwe beschoeiing aan op de beschoeiing die er al staat.
  • De beschoeiing kan niet of nauwelijks vervormen.
  • De beschoeiing hindert de waterdoorvoer niet.
  • Plaatst u een beschoeiing in een waterkering of beschermingszone van een waterkering? Dan brengt u de grondpalen voor de beschoeiing grondverdringend aan.

Ik mag de beschoeiing niet plaatsen met een melding. Wat nu?

Dan heeft u een vergunning nodig. 

VERGUNNING AANVRAGEN

Heeft u vragen?

Stuur dan een e-mail naar de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving (vergunningen@wsrl.nl). Het is vaak verstandig dat u vooraf met het waterschap overlegt. Zo kunnen medewerkers met u meedenken om voor u de beste oplossing te vinden.

Disclaimer

De basis voor de tekst op de webpagina is de tekst van de Waterschapsverordening. Is de tekst op deze webpagina anders dan de tekst van de Waterschapsverordening? Dan geldt de tekst van de Waterschapsverordening.

WATERSCHAPSVERORDENING

Heeft u gevonden wat u zocht?