Baggeren omgeving van Papendrecht, Oud-Alblas en Alblasserdam

We gaan binnenkort de sloten baggeren in de omgeving van Papendrecht, Oud-Alblas en Alblasserdam. Dat doen we van september 2024 tot half maart 2025. We halen dan het bagger weg dat op de bodem ligt. Hierdoor komt er meer ruimte voor het water. Dat is goed voor de planten en de dieren in het water. En als het hard regent, kan het water sneller wegstromen. Zo voorkomen we wateroverlast.   

Aquon onderzoekt de bagger

Soms zitten er schadelijke stoffen in de bagger, zoals PFAS. Dat zijn chemische stoffen die niet in de natuur thuishoren. Ze kunnen slecht zijn voor het milieu en de gezondheid. Bagger met schadelijke stoffen willen we niet op het land. Daarom is het belangrijk te weten of deze stoffen in de bagger zitten of niet. Meer informatie over PFAS vindt u op onze webpagina PFAS en de website van het RIVM.
 

Waar blijft de bagger?

De kwaliteit en de plek van het baggeren bepalen wat we met de bagger doen. Er zijn drie mogelijkheden: 

  • De bagger is van goede kwaliteit en er is ruimte op de oever  
    In de Waterwet staat dat een eigenaar van grond naast de sloot de bagger op zijn land moet accepteren. 
     
  • De bagger is van goede kwaliteit maar er is te weinig ruimte op de oever 
    Deze bagger voeren we af naar een verwerker met een vergunning of een weilanddepot. Dan voeren we de bagger af naar een weilanddepot. Wat een weilanddepot is, leest u op de webpagina ‘weilanddepot voor tijdelijke opslag bagger’
     
  • De bagger is verontreinigd 
    Dan voeren we de bagger af naar een verwerker met een vergunning.

Waar gaan we baggeren?

Op de kaarten ziet u in kleur welke sloten we gaan baggeren en wat we met de bagger doen. U ziet ook waar de weilanddepots zijn. De kaarten vindt u hieronder. 

Disclaimer

De kaarten zijn slechts ter informatie. Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de informatie op deze kaarten. 

Heeft u vragen?

Neem dan contact op met onze toezichthouder Jaap van Elzelingen. U kunt hem mailen via j.van.elzelingen@wsrl.nl of bellen op 06-22 45 12 23. U kunt ook contact opnemen met met de projectleider Jacco van Dijk. U kunt hem mailen via ja.van.dijk@wsrl.nl of bellen op (0344) 64 91 91. Bent u grondeigenaar? Dan heeft u een brief ontvangen als u met ons te maken krijgt.  

Heeft u gevonden wat u zocht?