Het realiseren van een afsluitmiddel Graafstroom

De ruimtes langs de kades van de Graafstroom zijn intensief bebouwd; huizen, wegen en ondergrondse infrastructuur liggen dicht tegen de kades aan. Dit maakt het lastig en duur om kades te verhogen en versterken. Door ca. 3,5 km van deze boezem ‘los te koppelen’ hoeft er geen kadeverbetering plaats te vinden.

De Graafstroom  ligt aan het einde van de Lage Boezem van de Nederwaard. Hierdoor ligt deze het verst van het JU Smitgemaal bij Kinderdijk af en lopen de waterstanden hier het hoogst op. Door de west-oostelijke ligging van de boezem is bij sterke westenwind sprake van het opwaaien van het water. Dit kan tot gevolg hebben dat er wateroverlast optreedt langs de Graafstroom, tijdens hevige regenval en westerwind. De combinatie van deze hoge waterstanden met de relatief lage kades maakt dat er een grote hoogte opgave ligt langs de Graafstroom.

Loskoppelen van de Graafstroom

Het loskoppelen doen we door een afsluitmiddel in de Graafstroom te plaatsen nabij de Giessendamse Binnenvliet. Zodra het hoogwater dreigt te worden op de Graafstroom, gaat het afsluitmiddel dicht. Daardoor blijft het waterpeil van de Graafstroom achter het afsluitmiddel laag, waardoor de kadeverbetering nog maar beperkt en lokaal is. Bij normale omstandigheden staat het afsluitmiddel open. Zowel voor de waterafvoer als voor waterrecreatie, schaatsers en vissen stroomt het water van de Graafstroom – net als in de huidige situatie – naar het JU Smitgemaal.

De Graafstroom met zicht op de locatie van het afsluitmiddel

Visualisatie van het afsluitmiddel Graafstroom

Voor de 3D-visualisatie van het afsluitmiddel Graafstroom gaat u naar: https://virtualengineering.nl/virtualtour13/maatregelen/graafstroom/index.htm?media-index=2

Consequenties

De consequentie van deze maatregel is dat bij hoogwater eventuele neerslag en kwel op dit deel van de Graafstroom afgevoerd moet worden in oostelijke richting naar de lage boezem van de Overwaard. De afvoer naar het westen is immers geblokkeerd door het afsluitmiddel. Hoe dit in zijn werk gaat, wordt bij de maatregel overlaatvoorziening en nieuw poldergemaal verteld.