Nieuwe Waarden Alblasserwaard

Ten oosten van de bebouwde kom in Hardinxveld-Giessendam gaan we een nieuw gemaal realiseren. Om het water daar te krijgen, wordt een nieuw kanaal aangelegd tussen de Giessen en de Beneden Merwede. Dit project noemen we 'Nieuwe Waarden Alblasserwaard'. Naar verwachting kan het nieuwe gemaal vanaf 2030 in gebruik worden genomen..

Wat gaan we doen? 

We gaan in de Alblasserwaard het watersysteem op orde brengen door een nieuw boezemgemaal te realiseren in Hardinxveld-Giessendam. Om het water daar te krijgen wordt een nieuw kanaal aangelegd tussen de Giessen en de Beneden-Merwede. Hierdoor ontstaat een nieuwe aan- en afvoerroute via de Beneden-Merwede. Het nieuwe kanaal wordt op sommige plekken lokaal zo'n 100 meter breed en circa 1,5 km lang. Langs het nieuwe kanaal komen natuurvriendelijke oevers. Voor het nieuwe kanaal worden drie nieuwe bruggen, waaronder een spoorbrug voor de Merwede-Lingelijn, een sifon onder de A15 én een nieuw poldergemaal gerealiseerd.  Ook gaan we een flexibel afsluitmiddel in het Achterwaterschap en een opening in de Middelkade realiseren. Hierdoor ontstaat de nieuwe indeling van de Overwaard en Nederwaard. Door het nieuwe gemaal en kanaal zal er een verhoogde waterafvoer zijn op de Giessen. Dit kan de Giessen prima aan, behalve bij de bocht Giessen-Oudekerk. Hier is het te smal. Daarom gaan we de Giessen hier lokaal verruimen door deze te verdiepen en te voorzien van een onderwater damwand van 2x300 meter. 

Waarom doen we dit? 

Het eeuwenoude watersysteem in de Alblasserwaard zit aan zijn grenzen. Het lukt niet meer om de peilen op dit boezemstelsel met de twee gemalen in Kinderdijk te beheersen. Ook zijn grote delen van de boezemkades in dit gebied niet meer sterk en/of hoog genoeg. In tijden van droogte wordt bij Elshout-Kinderdijk het water uit de Lek in gelaten. Door de lage rivierstanden in de zomer en zeespiegelstijging dringt het zoute zeewater verder de rivier op, landinwaarts. Dat zilte water is niet goed voor de landbouw en natuur.
Door klimaatverandering nemen deze problemen in de toekomst verder toe. Daarnaast is er in de Alblasserwaard sprake van bodemdaling en zijn veel kades niet hoog en/of stevig genoeg. Door een nieuw gemaal ten noorden van de Kanaaldijk Noord in Hardinxveld-Giessendam te bouwen, hoeft niet al het water via Kinderdijk te worden af- en aangevoerd. Hierdoor zijn de waterpeilen op de boezems beter te beheersen én hoeven minder kades te worden verbeterd. 

De locatie van het nieuwe gemaal

Het nieuwe gemaal met vispassage komt aan de Kanaaldijk Noord. Het gebied tussen Kolffgemaal en Brugwachterswoning zal groen worden ingericht. Ook zal de kade van het Kanaal van Steenenhoek iets worden verlegd voor de perskokers die nodig zijn om het water naar het gemaal te brengen. Het ontwerp van het nieuwe gemaal wordt in de huidige planuitwerkingsfase nader uitgewerkt op technische en ruimtelijke aspecten. Het is nog niet bekend hoe het gemaal eruit komt te zien.    

Gebiedsplan 'Groene Oevers' - nieuw boezemkanaal samen met zonneveld en natuurontwikkeling

Een lokaal initiatief van 't Groene Hartingshof onder de naam 'Groene Oevers', gaat uit van de aanleg van het nieuwe kanaal in Hardinxveld-Giessendam in combinatie met een zonneveld en natuurontwikkeling. De afgelopen maanden is onderzocht of het gebiedsplan haalbaar is. Waterschap Rivierenland, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Hardinxveld-Giessendam hebben begin december 2023 afgesproken dat de initiatiefnemers van het gebiedsplan “Groene Oevers” verder kunnen met de uitwerking. De formele besluitvormingsprocedures moeten nog wel doorlopen worden. Hiermee wordt in 2024 gestart.
Om het zonneveld mogelijk te maken, past het waterschap het voorkeurstracé van het boezemkanaal aan. Het middelste deel van dit tracé ligt iets oostelijker waardoor 1,5 ha NNN-gebied (Natuurnetwerk Nederland) verloren gaat. Dit NNN-gebied wordt met 2,5 ha gecompenseerd. Ook krijgt het kanaal aan beide zijden natuurvriendelijke oevers en wordt het onderdeel van het NNN. Hierdoor ontstaat een ecologische verbindingszone tussen de verschillende natuurgebieden, waardoor de ecologische kwaliteit van het gehele gebied wordt versterkt.

Op 12 oktober 2023 zijn tijdens een informatiebijeenkomst diverse tekeningen getoond over het integrale gebiedsplan: 

Bijeenkomsten en documenten

Voor dit project worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd. Bewoners worden hiervoor altijd persoonlijk per brief uitgenodigd.
U vindt de bijeenkomsten (en de presentaties en verslagen) elders op deze website.
Ook alle documenten en nieuwsbrieven over dit project vindt u op een andere pagina.