In de nacht van vrijdag 7 op zaterdag 8 juni is snelweg A2 richting Den Bosch dicht tussen knooppunten Everdingen en Deil. Waterschap Rivierenland en Rijkswaterstaat oefenen dan het sluiten van de coupure van de A2 door de Diefdijk. De dijk, die het ontstaan markeert van de Vijfheerenlanden, bestaat dit jaar 740 jaar. Verkeer wordt omgeleid. 

De Diefdijk is een bijzondere dijk: niet langs een rivier, maar midden in het land. De dijk beschermt Vijfheerenlanden en de Alblasserwaard als in de Betuwe een rivierdijk zou breken. Deze ‘compartimenterende’ dijk speelde een hoofdrol bij het ontstaan van de Vijfheerenlanden. In 1284 besloten vijf lokale heersers om samen de waterhuishouding te regelen. In de 18de en 19de eeuw zou de dijk een militaire rol spelen in de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie. Sinds 2021 is de Diefdijk onderdeel van UNESCO Werelderfgoed De Hollandse Waterlinies. 

Doorgang in de dijk 

Een coupure is een doorgang in de dijk, die zo nodig dicht kan. Het waterschap oefent regelmatig met het sluiten van coupures, om materialen en procedures te testen. De A2 doorsnijdt de Diefdijk. Drie betonnen balken worden dwars op de rijbaan gestapeld tot de hoogte van de dijk. De balken zijn 30 meter lang, een meter hoog en voorzien van rubberen strips voor een waterdichte afsluiting. Een balk weegt 75 ton. Ze liggen opgeslagen op het viaduct over de snelweg. Twee telescoopkranen tillen de balken één voor één vanaf het viaduct. 

Sluiting voor publiek zichtbaar 

De sluiting van de Diefdijk is zichtbaar vanaf een afgeschermd kijkvak langs de A2 aan de kant van Everdingen. Deze plek is bereikbaar via de Diefdijk ten noorden van de snelweg. Er zijn geen faciliteiten aanwezig zoals toiletten, catering of medewerkers die uitleg geven. Het hijsen vindt volgens draaiboek plaats vanaf 23.00 uur. 

Werelderfgoed: water als wapen 

In de Hollandse Waterlinies zette het leger het landschap en de waterbeheersing in om Holland te verdedigen. In het werkgebied van Waterschap Rivierenland strekt de linie zich uit van Fort Everdingen aan de Lek tot Fort Steurgat bij de Biesbosch. Daar tussen zetten sluizen de Gelderse polders onder water. Forten en vestingen bewaakten de dijken en rivieren. Veel waterwerken zijn nog altijd in gebruik bij het waterschap, zoals de rivierdijken, sluizen in de Linge en coupures in de vestingen van Gorinchem en Woudrichem.